Šef diplomatije Izraela predstavio plan stabilizacije odnosa sa Gazom

Lapid je ocijenio da bi jevrejska država trebalo da se posveti "višegodišnjem procesu u Gazi ekonomija u zamjenu za bezbjednost"

4870 pregleda 0 komentar(a)
Lapid (arhiva), Foto: Reuters
Lapid (arhiva), Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid predstavio je "novu viziju" izraelskih odnosa sa pojasom Gaze, ocijenivši da bi jevrejska država trebalo da se posveti "višegodišnjem procesu u Gazi ekonomija u zamjenu za bezbjednost".

Govoreći na konferenciji u Institutu za kontraterorizam Univerziteta Rajhman (Reichman University) Lapid je rekao da je cilj takvog poteza da se "stvori stabilnost na obje strane granice".

"To nije predlog za pregovore sa Hamasom. Izrael neće davati nagrade terorističkoj organizaciji i slabiti Palestinsku upravu koja sa nama redovno sarađuje", rekao je Lapid o Hamasu, vladajućem u Gazi, rivalu Palestinske uprave palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koja kontroliše drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu.

On je objasnio da plan ima dvije faze za izmjenu ekonomske realnosti u Gazi, kombinaciju međunarodnog investiranja izraelsko-palestinske saradnje i Hamas "u stanju mirovanja", što bi moglo izmijeniti živote običnih stanovnika.

Šef izraelske diplomatije smatra da u Gazi trebalo djelovati sada,a da politički uslovi u Izraelu i Palestinskoj upravi ne dozvoljavaju napredak na diplomatskom planu u ovom trenutku.

Izraelski zvaničnici su u ranije sugerisali takve planove, ali to nije urodilo plodom, podsjećaju izraelski mediji.

Palestinci su te planove kritikovali, upozoravajući da neće biti pravog rješenja bez političkog.

Izrael drži Gazu pod blokadom još od 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umjerenijem Abasovom Fatahu.

Izraelska vojska je od tada četiri puta ratovala sa tom ekstremističkom organizacijom.

Ubrzo poslije Lapidovog govora iz pojasa Gaze je ispaljena raketa na Izrael koju je presrela izraelska protivraketna odbrana.

Bonus video: