”Civilizovani internet” u skladu sa vrijednostima partije

Kina pojačava državni nadzor nad internet portalima i platformama

3743 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Kina će pojačati napore za promovisanje “civilizovanog” interneta uvođenjem većeg nadzora nad informativnim portalima i onlajn platformama i ohrabrujući ih da promovišu suštinske socijalističke vrijednosti, objavila je juče agencija Sinhua.

Nakon godina rasta i brzih promjena, kineski regulatori pokušavaju da povećaju kontrolu nad društvom jačajući nadzor nad nizom sektora počev od tehnologije do obrazovanja i zabave.

Sajberprostor treba koristiti za promovisanje obrazovanja o vladajućoj Komunističkoj partiji i njenim dostignućima, navodi se u smjernicama koje je objavio Državni savjet, prenijela je Sinhua.

Decidan stav treba da bude zauzet protiv “istorijskog nihilizma”, definisanog kao pokušaj upotrebe prošlosti za preispitivanje vodeće uloge partije ili “neizbježnosti” kineskog socijalizma, a treba promovisati dobre moralne vrijednosti, u smislu davanja više prostora za primjere uzornih radnika.

Norme ponašanja u sajberprostoru takođe treba jačati njegovanjem etike i pravila koje su u skladu sa suštinskim vrijednostima socijalizma, navodi se u smjernicama i dodaje da treba učiniti napore kako bi mladi koristili internet “ispravo” i “bezbjedno”.

Od internet platformi će se zahtijevati da unaprijede samodisciplinu a nadzor platformi poput onih sa mogućnošću emitovanja uživo će biti pojačan, a javnost ohrabrena da učestvuje u nadzoru.

Formulisanje, revizija i implementacija zakona, poput onih koje se odnose na sajberkriminal i zaštitu maloljetnika takođe će biti ubrzana, prenijela je Sinhua.

N.B.

Sajberprostor treba koristiti za promovisanje obrazovanja o vladajućoj Komunističkoj partiji i njenim dostignućima, navodi se u vladinim smjernicama

Bonus video: