SAD, Velika Britanija i Australija sklopile novi pakt: Francuska ostaje bez 56 milijardi eura

"Prva velika inicijativa Aukusa biće isporuka flote podmornica na nuklearni pogon Australiji", rekao je australijski premijer Skot Morison na video konferenciji zajedno sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom

12259 pregleda 12 komentar(a)
Bajden predsjedavao, Foto: Screenshot/Youtube
Bajden predsjedavao, Foto: Screenshot/Youtube

Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile formiranje velikog bezbjednosnog partnerstva sa Australijom i Velikom Britanijom u zoni Indo-Pacifika koje uključuje isporuku podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Prva posljedica te objave je da je Australija prekinula ogroman ugovor sklopljen sa Francuskom o isporuci konvencionalnih podmornica, što je izazvalo bijes Pariza.

Novi pakt nazvan Aukus viđen je kao nastojanje zemalja da se udruže naspram jačanja Kine.

Bezbjednosni savez će dozvoliti veću podjelu odbrambenih sposobnosti uključujući pomoć Australiji u opremanju podmornica na nuklearni pogon.

"Prva velika inicijativa Aukusa biće isporuka flote podmornica na nuklearni pogon Australiji", rekao je australijski premijer Skot Morison na video konferenciji zajedno sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom.

Događaju sinoć je predsjedavao predsjednik SAD Džozef Bajden u Bijeloj kući.

Francuska, kojoj je ovim prekinut ugovor od 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi eura) za njenu pomorsku industriju odmah je osudila tu odluku navodeći da je "za žaljenje".

U zajedničkom saopštenju minsitarstava odbrane i spoljnih poslova navedeno je da je ta odluka suprotna duhu i dogovorima o saradnji Francuske i Australije.

Nije sigurno da će se Pariz utješiti pomirljivim riječima Džozefa Bajdena koji je rekao sinoć da SAD žele da rade blisko sa Francuskom u toj vrlo strateškoj zoni i da je Pariz ključni partner SAD.

"Velika Britanija, Australija i SAD će biti još bliskije povezani što odražava stepen povjerenja među nama i dubinu našeg prijateljstva", rekao je Boris Džonson.

Džonson ovim sporazumom može sebi da pripiše sigurni diplomatski uspjeh u strategiji izbjegavanja međunarodne izolacije poslije Bregzita.

"Na osnovu naše zajedničke istorije pomorskih demokratija, uključili smo se u zajednički poduhvat da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon", navode tri partnera u zajedničkom saopštenju, gdje se precizira da se radi o pogonu a ne o nuklearnom naoružavanju podmornica.

Do sada su SAD dijelile ovu vrstu tehnologije nuklearnog pogona samo sa Velikom Britanijom, rekao je ranije zvaničnik Bijele kuće i dodao da se radi o fundamentalnoj odluci kojom će Australija, SAD i Velika Britanija biti vezane generacijama.

Pakt Aukus takođe predviđa saradnju tri zemlje po pitanju sajber odbrane, vještačke inteligencije i kvantne tehnologije.

Novi Zeland koji zabranjuje ulazak brodova na nuklearni pogon u svoje vode od 1985. godine objavio je da nove podmornice njegovog susjeda Australije neće biti dobrodošle kod njih.

Kina nije pomenuta u zajedničkom saopštenju australijskih, američkih i britanskih vođa u kome se govori o "miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika".

Ali nema sumnje da je novi savez namijenjen prije svega da se suprotstavi regionalnim ambicijama Pekinga, navodi agencija Frans pres.

Džozef Bajden ponavlja od svog izbora da namjerava da se suprotstavi Kini, kao njegov prethodnik Donald Tramp, ali na drugačiji način ne zatvarajući se u bilateralni sukob.

Bonus video: