SAD tvrde da je Iran proizveo raketu ispaljenu iz Jemena ka Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija dugo optužuje Iran da snabdjeva oružjem šiitske pobunjenike iz jemenskog pokreta Huti i njihove saveznike, što Teheran sve vrijeme negira
4 komentar(a)
Jemen, razarač, SAD, Foto: Reuters
Jemen, razarač, SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2017. 15:57h

SAD su danas saopštile da je Iran proizveo balističku raketu koju su pobunjenici u Jemenu ispalili prošle nedjelje ka glavnom gradu Saudijske Arabije, čime su podržale tvrdnje Rijada.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva SAD za Bliski istok Džefri Harigan rekao je danas novinarima u Dubaiju da na "ostacima te rakete ima iranskih oznaka" i da je to "veza sa Iranom", navodi AP.

Izjava Harigana doprinosi daljoj internacionalizaciji dugogodišnjeg konflikta u Jemenu, najsiromašnijoj arapskoj zemlji.

Saudijska Arabija dugo optužuje Iran da snabdjeva oružjem šiitske pobunjenike iz jemenskog pokreta Huti i njihove saveznike, što Teheran sve vrijeme negira.

Iran za sada nije reagovao na izjavu Harigana.

Saudijska Arabija je ranije saopštila da je 4. novembra presrela raketu u blizini međunarodnog aerodroma u Rijadu. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje potom je obavilo da su tokom proučavanja ostataka rakete pronađeni dokazi da je "iranski režim imao ulogu u njenoj proizvodnji".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron slično je ove nedjelje opisao tu raketu, rekavši da je "očigledno" iranska.

Bonus video: