Gutereš upozorio Kinu i SAD da izbjegnu hladni rat

Dvije velike svjetske ekonomske sile trebalo bi da sarađuju u oblasti klime i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos političkim neslaganjima u vezi ljudskih prava, ekonomiji, onlajn bezbjednosti i suverenitetu u Južnom kineskom moru, rekao je Gutereš u intervjuu za Asošiejted uoči ovonedjeljnog zasijedanja Generalne skupštine UN

1846 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Beta/AP
Gutereš, Foto: Beta/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na mogućnost novog hladnog rata i pozvao Kinu i SAD da poprave svoj "potpuno nefunkcionalan" odnos prije nego što se problemi između dvije supersile još više preliju na ostatak planete.

Dvije velike svjetske ekonomske sile trebalo bi da sarađuju u oblasti klime i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos političkim neslaganjima u vezi ljudskih prava, ekonomiji, onlajn bezbjednosti i suverenitetu u Južnom kineskom moru, rekao je Gutereš u intervjuu za Asošiejted uoči ovonedjeljnog zasijedanja Generalne skupštine UN.

"Nažalost, danas imamo samo sukob", rekao je Gutereš u subotu u intervjuu za AP.

Istakao je da se mora ponovo uspostaviti funkcionalni odnos dvije sile jer je to "neophodno za rješavanje problema vakcinacije, klimatskih promjena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu riješiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i posebno velesila".

Prije dvije godine, Gutereš je upozorio svjetske lidere na rizik od cijepanja svijeta na dva dijela, pri čemu će SAD i Kina stvoriti suparničke internete, valutu, trgovinu, finansijska pravila "i sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dvije suparničke geopolitičke i vojne strategije predstavljale "opasnost" i podijelile svijet.

"Moramo po svaku cijenu da izbjegnemo hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i vjerovatno opasniji i teži za upravljanje", rekao je Gutereš.

Rekao je da je sporazum SAD i Velike Britanije o pomoći Australiji da izgradi podmornice na nuklearni pogon kako bi mogle neopaženo da djeluju u Aziji "samo jedan mali dio složenije zagonetke potpuno nefunkcionalnog odnosa između Kine i SAD".

Generalni sekretar se u intervjuu osvrnuo na tri glavna pitanja sa kojima će se svjetski lideri suočiti ove nedjelje: pogoršanje klimatske krize, pandemija koronavirusa i neizvjesna budućnost Avganistana pod vlašću talibana.

Govoreći o ulozi UN u Avganistanu, Gutereš je ocijenio da je nerealno očekivati da će misija UN u Avganistanu "odjednom uspjeti da stvori inkluzivnu vladu, koja će garantovati poštovanje svih ljudskih prava, iskorjenjivanje terorizna i trgovine drogom".

Na kraju krajeva, rekao je on, SAD i mnoge druge zemlje imale su hiljade vojnika u Avganistanu i potrošile bilione dolara i nisu bile u stanju da riješe probleme zemlje, a neki smatraju da su ih pogoršale.

Bonus video: