Sudanski zvaničnici javili da je osujećen pokušaj puča, i da vojska kontroliše zemlju

Neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je jedan broj vojnika iz oklopne brigade iza pokušaja puča i da su pokušali da zauzmu nekoliko državnih institucija, ali da su u tome spriječeni

3778 pregleda 0 komentar(a)
Sudan, Foto: Beta/AP
Sudan, Foto: Beta/AP

Sudanske vlasti prijavile su danas da je izvršen neuspio pokušaj puča grupe vojnika i da vojska i dalje kontroliše zemlju.

"Sve je pod kontrolom. Revolucija je pobjednica", napisao je na Fejsbuku član vladajućeg vojno-civilnog savjeta Mohamed al-Fiki Suliman, i takođe pozvao Sudance da štite tranziciju.

Neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je jedan broj vojnika iz oklopne brigade iza pokušaja puča i da su pokušali da zauzmu nekoliko državnih institucija, ali da su u tome spriječeni.

On je dodao da je uhapšen veliki broj vojnika, uključujući visokorangiranih oficira. Nije dao dodatne detalje navodeći da će vojska uskoro izdati saopštenje.

Sudan je na krhkom putu ka demokratskoj vlasti od svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al Bašira u aprilu 2019. godine, posle četiri mjeseca masovnih protesta, prenosi AP. Zemljom sada upravlja zajednička civilna i vojna vlada koja je suočena sa ogromnim ekonomskim i bezbjednosnim izazovima.

Bonus video: