prisutan u 185 zemalja

SZO: Delta soj zamijenio tri zabrinjavajuće varijante

Varijante koronavirusa alfa, beta i gama sada predstavljaju manje od jedan odsto slučajeva zaraze

8230 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Zabrinjavajuća varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri zabrinjavajuće varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan odsto slučajeva, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva koronavirus, s vremenom mutiraju.

Pojava varijanti krajem prošle godine, koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, navela je SZO da obilježi varijante koje bi trebalo pratiti i druge zabrinjavajuće varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskom nivou.

"Taj virus je postao jači i lakše prenosiv"

"Sada prevladava delta varijanta. Samo jedan odsto od trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama", odgovorila je direktorica tehničke ekipe za koronu u SZO Maria Van Kerkhove na društvenim mrežama.

"Taj virus je postao jači, lakše prenosiv i zamijenio je druge viruse", dodala je Van Kerkhove i precizirala da je uočen u 185 zemalja, prenosi Indeks.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da četiri poznate varijante koronavirusa predstavljaju veliku opasnost za ljude.

Organizacija je dodala da pet drugih varijanti (eta, Iota, kapa, lambda i mi) bi još uvijek trebalo pratiti.

S tim što su varijante - eta, Iota i kapa, uklonjene sa popisa zabrinjavajućih sojeva koronavirusa, navela je Van Kerkhove.

Preporučujemo za Vas