Kongres spriječio djelimično zatvaranje američke vlade

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć područjima koja su pretrpjela posljedice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za izbjeglice iz Avganistana

3172 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki Kongres usvojio je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra kojim je izbjegnuto djelimično zatvaranje federalnih institucija.

Predlog je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu, gdje je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je usvojenu mjeru prije roka u četvrtak u ponoć, kada ističe tekući budžet za finansiranje rada vladinih službi.

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć područjima koja su pretrpjela posljedice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac za izbjeglice iz Avganistana.

U međuvremenu, podjele unutar Demokratske stranke ugrozile su planove predsjednika Bajdena o ulaganjima u infrastrukturu, proširivanju obima socijalnih usluga i borbi protiv klimatskih promjena, izvijestila je agencija Rojters.

Umjerene i progresivne demokrate spore se u vezi sa obimom paketa vrijednog 3.500 milijardi dolara kojim bi se obezbijedilo produženo porodično odsustvo, medicinska njega za starije osobe i veća podrška djeci.

Zbog tog spora neizvjesna je i sudbina dvostranačkog zakonskog predloga o infrastrukturi, već usvojenog u Senatu, o kojem bi sada trebalo da se izjasni Predstavnički dom.

Progresivne demokrate u donjem domu Kongresa poručile su da će glasati protiv tog predloga, ako se o njemu ne bude raspravljalo u paketu sa obimnijim planom od 3.500 milijardi dolara. Tome se, međutim, protive republikanci i pojedine umjerene demokrate.

Istovremeno, u Kongresu tinja još jedna kriza: demokrate i republikanci spore se u pogledu pružanja dodatnih ovlašćenja Ministarstvu za finansije za pozajmljivanje novca iznad trenutnog zakonskog ograničenja od 28,4 hiljade milijardi dolara.

Ukoliko Kongres ne usvoji taj predlog, Vlada SAD bi bez izvora finansiranja mogla ostati oko 18. oktobra, izjavila je ranije ministarka za finansije Dženet Jelen.

Republikanci su se već izjasnili da ne žele da učestvuju u povećanju granice zaduživanja, poručivši da je to problem demokrata koje kontrolišu Kongres i Bijelu kuću.

Predstavnički dom usvojio je u srijedu kasno uveče predlog Zakona o suspenziji ograničenja zaduživanja do decembra 2022. Očekuje se da će ga blokirati republikanski članovi Senata.

Bonus video: