Najavljene istrage u devet država

Svjetski lideri imenovani u procurjelim dokumentima o sumnjivom poslovanju ofšor sistema odbacuju optužbe

19433 pregleda 11 komentar(a)
Babiš tvrdi da su optužbe pokušaj njegove diskreditacije uoči parlamentarnih izbora, Foto: Shutterstock
Babiš tvrdi da su optužbe pokušaj njegove diskreditacije uoči parlamentarnih izbora, Foto: Shutterstock

Vlasti u najmanje devet država najavile su istrage o finansijskim aktivnostima nekih od najuticajnijih zvaničnika i institucija dok svijet reaguje na Pandora papire - najveće curenje finansijskih podataka u istoriji koje otkriva tokove novca bogatih i moćnih u njihovim naporima da sakriju imovinu i izbjegnu plaćanje poreza.

Zvaničnici u Češkoj Republici, Pakistanu, Meksiku, Španiji, Brazilu, Šri Lanki, Australiji i Panami juče su obećali da će sprovesti istrage dok globalna regulatorna tijela zahtijevaju akcije za suzbijanje prakse korištenja sumnjivog finasijskog ofšor sistema.

Vlasti u Češkoj Republici objavile su juče na Tviteru da će otvoriti istragu o imovini osoba imenovanih u Pandora papirima, uključujući i premijera Andreja Babiša, koji je u jeku kampanje za reizbor.

Babiš, bivši tajkun, juče je zauzeo prkosan stav prilikom pojavljivanja na češkoj televiziji i kazao da su navodi da je koristio tajnu ofšor strukturu kako bi kupio nekretninu na jugu Francuske vrijednu 13 miliona funti namjeran pokušaj njegove diskreditacije uoči opštih izbora.

”Nemam nikakvu ofšor imovinu, ne posjedujem nikakvu nekretninu u Francuskoj, i sav novac koji sam uzeo kasnije sam vratio, tako da policija treba da sprovede istragu”.

Babiš je prioznao da je dogovor za kupovinu nekretnine u Francuskoj bio neprimjeren za jednog političara, ali je kazao da se to dogodilo prije zvaničnog predstavljanja njegove partije ANO (Akcija za nezadovoljne građane) 2012. godine, koju je opisivao kao pohoda za iskorjenjivanje korupcije u češkoj politici.

”Naravno da jedan političar to sebi ne može priuštiti, ali ja sam tu transakciju obavio prije 12 godina”, kazao je on.

Portparol češke vlade juče je kazao da će jedinica za organizovani kriminal istraživati otkrića u Pandora papirima koja se odnose na Babiša kao i na još 300 Čeha imenovanih u spisima.

Analitičari ne smatraju da će Pandora papiri bitnije uticati na ishod izbora u Češkoj, koji se održavaju 8. i 9. oktobra i na kojima je prema anketama Babišova ANO u prednosti, ali bi mogli zakomplikovati šanse premijera da formira novu koaliciju u postizbornim pregovorima sa drugim strankama.

Pakistanski premijer Imran Kan, obećao je da će sprovesti istragu o imovini svih građana imenovanih u papirima i da će “preduzeti adekvatne radnje” ukoliko se utvrdi da je prekršen zakon.

Pakistanska opozicija je pozvala Kana, koji je došao na vlast obećavši borbu protiv korupcije pošto je njegov prethodnik smijenjen nakon curenja podataka u aferi poznatoj kao Panamski papiri, da naredi ministrima i saradnjicima čija su imena navedena u dokumentima da podnesu ostavku i suoče se sa istragom.

Imran Kan
Imran Kanfoto: Reuters

Ministar finansija Šaukat Tarin, koji je među imenovanim Pakistancima, kazao je za Geo TV da će svi biti pod istragom, uključujući i njega. On je negirao da je prekršio zakon. “Ukoliko se utvrdi da je zakon prekršen, preduzećemo adekvatne akcije”, objavio je Kan na Tviteru.

Optužbe za finansijske malverzacije i obmanu poreskih obveznika odbacili su juče i kralj Jordana kao i predsjedavajući najvećeg indijskog konglomerata.

Jordanski kralj Abdulah, bliski saveznik SAD, navodno je koristio ofšor račune da potroši više od 100 miliona dolara na luksuzne kuće u Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Kraljevska palata je u saopštenju navela da “nije tajna da njegovo veličanstvo posjeduje niz apartmana i nekretnina u SAD i Britaniji. To nije niti neobično niti nedolično. Cijenu tih nekretnina i druge troškove lično je finansiralo njegovo veličanstvo. Ništa od toga nije finansirano iz državnog budžeta niti trezora”.

Abdulah
Abdulahfoto: Reuters

Londonska advokatska firma DLA Pajper, koja predstavlja Abdulaha, navela je da on ni u jednom trenutku “nije zloupotrijebio državni novac niti je koristio pomoć koja je namijenjena za javnu upotrebu”.

Indijsko ministarstvo finansija saopštilo je da će otvoriti istragu o slučajevima povezanim sa Pandora papirima i preduzeti adekvatne radnje, dodajući: “Vlada će takođe proaktuivno sarađivati sa stranim organima kako bi došla do podataka u vezi sa relevantnim poreskim obveznicima/entitetima”.

Predsjednik Kenije, Uhura Kenjata, pohvalio je curenje podataka iako se u dokumentima otkriva ofšor bogatstvo njegove porodice. On je obećao punu istragu pošto se vrati iz posjete Americi.

I britanski premijer Boris Džonson juče se oglasio povodom Pandora papira, nakon što su dokumenta između ostalog pokazala da je Mohamed Amersi, jedan od donatora njegove izborne kampanje učestvovao u jednom od najvećih evropskih korupcionaških skandala. Suočen sa pozivima konzervativaca da vrati Amersijeve donacije, Džonson je juče kazao da su sve donacije Konzervativnoj partiji sprovedene u skladu sa pravilima.

Curenje preko 11,9 miliona dokumenata dogodilo se pet godina nakon curenja poznatog kao “Panamski papiri” koji su takođe razotkrili kako bogati kriju novac.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), mreža novinara i medijskih organizacija sa sjedištem u Vašingtonu, objavio je da su dokumenta povezana sa oko 35 aktuelnih i bivših državnih lidera i sa preko 330 političara i javnih zvaničnika u 91 državi i teritoriji. ICIJ nije saopštio kako je došao do dokumenata.

Edvard Snouden, zviždač koji stoji iza najvećeg curenja obavještajnih podataka u istoriji, pohvalio je one koji stoji iza curenja Pandora papira. “Kapa dolje za izvor”, kazao je on.

Upotreba ofšor kompanija nije nezakonita niti je sama po sebi dokaz o kršenju zakona, međutim medijske organizacije u konzorcijumu navode da su takve transakcije često koriste kako bi se bogatstvo sakrilo od poreskih organa i drugih vlasti.

Kremlj: U papirima je jasno samo da su SAD postale poreski raj

Dmitrij Peskov, portoparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, odbacio je juče Pandora papire kao “nepotkrijepljene navode” i kazao da nikakvo skriveno bogatsvo nije pronađeno kod osoba bliskim ruskom lideru.

Putinovo ime se ne pominje u dokumentima, ali su imenovani brojni njegovi saradnici, uključujući najboljeg prijatelja iz djetinstva - Petra Kolbina, kao i ženu sa kojom je ruski lider navodno bio u vezi.

”Vašington post” koji je kao dio konzorcijuma učestvovao u istrazi, pisao je o slučaju Svetlane Krivonogih, Ruskinje za koju se navodi da je postala vlasnica stana u Monaku preko ofšor kompanije sa karipskog ostrva Tortola u aprilu 2003. godine, svega nekoliko nedjelje pošto je rodila djevojčicu. “Vašington post” piše, pozivajući se na ruski istraživački portal “Proekt” da je ona u to vrijeme bila u tajnoj dugogodišnjoj vezi sa Putinom.

”Vašington post” navodi da Krivonogihova ni njena kćerka, koja sada ima 18 godina, nijesu odgovorile na novinarske upite za komentar.

Putin
Putinfoto: Reuters

Na pitanje o navodnom Putinovom odnosu sa Krivonogihovom, Peskov je kazao da nikada nije čuo za nju.

”Za sada npotpuno je nejasno kakve su ovo informacije i o čemu se ovdje radi”, kazao je Peskov.

Na pitanje o curenju podataka, portparol Kremlja je doveo u pitanje njihovu pouzdanost i kazao da dok Moskva ne bude smatrala da je objavljeno nešto vrijedno pažnje neće pokretati provjere informacija.

”Iskreno, u tim papirima nijesmo vidjeli nikakvo skriveno bogatstvo najbližih Putinovih saradnika”

Međutim Peskov je kazao da Pandora papiri razotkrivaju SAD kao najveći svjetski ofšor raj.

”Ono što upada u oko jeste zemlja koja je najveća svjetska poreska oaza. To su naravno, SAD”, kazao je Peskov.

Južna Dakota u rangu Paname i Kajmanskih ostrva

U Južnoj Dakoti su milijarde dolara bogatstva, koje je dijelom povezano sa pojedincima i kompanijama optuženim za finansijski kriminal i teške zločine, pokazali su Pandora papiri.

Dokumenta ukazuju da je ova američka država sada u rangu Švajcarske, Paname, Kajmanskih ostrva i drugih poznatih poreskih oaza kao glavna destinacija međunarodnih bogataša koji žele da sakriju imovinu od poreskih i drugih vlasti.

SAD su odranije na meti međunarodnih kritika zbog lakoće kojom fiktivne kompanije mogu biti registrovane u državi Delaver.

Međutim Pandora papiri otkrivaju i kako SAD postaju jedna od ključnih lokacija za trastove, koji se uglavnom koriste za sakrivanje ličnog bogatstva pojedinaca.

Istragom ICIJ-a je utvrđeno da je 28 trastova u SAD povezano sa pojedincima ili kompanijama koje su prethodno bile optuživane za finansijske malverazacije u inostranstvu.

”Gardijan” piše da je Južna Dakota “inspirisala” druge američke države uključujući Delaver, Floridu, Teksas i Nevadu da liberalizuju njihove regulative koje se odnose na trastove.

Otkrića su ponižavajuća sa predsjednika Džoa Bajdena koji je po dolasku na dužnost obećao da će “predvoditi međunarodne napore za transparentost globalnog finansijskog sistema”.

Bonus video: