"Fejsbuk škodi djeci i podstiče podjele"

Bivša menadžerka u Fejsbuku u svjedočenju pred odborom američkog Senata ponovila optužbe da ta kompaniju bira profit ispred bezbjednosti svojih korisnika

10232 pregleda 17 komentar(a)
Frensis Hojgen, Foto: Reuters
Frensis Hojgen, Foto: Reuters

Frensis Hogen, bivša menadžerka u Fejsbuku koja je dobila status zviždačice pošto je u objavila interna dokumenta iz kompanije, kazala je pred američkim Kongresom da proizvodi giganta društvenih mreža škode djeci i podstiču podjele dok uprava odbija da sprovede promjene jer stavlja profit ispred bezbjednosti.

Hogenova je u svjedočenju pred Odborom Senata za zaštitu potrošača optužila kompaniju da je svjesna očigledne štete koju nanosi pojedinim tinejdžerima preko Instagrama i da nije iskrena u svojoj javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija.

"Danas sam ovdje jer vjerujem da Fejsbukovi proizvodi škode djeci, podstiču podjele i slabe našu demokratiju”, kazala je Hogen koja je u Fejsbuku radila kao menadžerka za proizvode u timu za građanski integritet.

"Trenutno nema nikoga ko bi mogao da pozove Marka Zakerberga na odgovornost. Iznad Marka ne postoji niko”, rekla je ona na saslušanju održanom dan pošto su Fejsbuk i druge platforme uključujući i Instagram bila blokirane više sati.

”Fejsbuk je bio van interneta. Ne znam zašto je došlo do blokade, ali znam da više od pet sati Fejsbuk nije korišten za produbljivanje podjela, destabilizaciju demokratija i da nije uticao na mlade djevojke i žene da se osjećaju loše zbog svog izgleda”.

Frensis Hojgen
foto: Reuters

Odbor istražuje kako je Fejsbuk postupio povodom rezultata internog istraživanja koje je ta kompanija sprovela o uticaju Instagrama, a koji ukazuju na potencijalnu štetu koju platforma nanosi mladim korisnicima, naročito djevojčicama. Istraživanje je pokazalao da kod pojedinih tinejdžera koji prate popularnu platformu za razmjenu fotografija, pritisak vršnjaka vodi do problema sa mentalnim zdravljem, poremećaja u ishrani i suicidnih misli.

Hogenova je prvo anonimno istupila sa optužbama protiv Fejsbuka, potkrijepljenim desetinama hiljada stranica internih dokumenata koje je tajno kopirala prije nego što je napustila posao u timu za građanski integritet. Nakon što su nedavni izvještaji u “Vol strit žurnalu” zasnovani na dokumentima koje je proslijedila listu odjeknuli u javnosti, ona je u emisiji “60 minuta” koji je u nedjelju veče emitovan na CBS, otkrila da ona stoji iza curenja podataka.

U člancima u “Vol strit žurnalu” navodi se da je kompanija izmjenom algoritama za sadržaj doprinijela polarizaciji, da nije preduzela korake za suzbijanje protivljenu vakcinaciji i da je svjesna da Instagram škodi mentalnom zdravlju tinejdžerki.

”Postojali su konflikti interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk”, kazala je Hogenova tokom intervjua za CBS. “I Fejsbuk je iznova i iznova birao svoje interese i zaradu”.

Frensis Hojgen
foto: Reuters

U svjedočenju pred senatorima bivša menadžerka je kazala da “danas, nijedna regulatorna agencija nema rješenje kako da popravi Fejsbuk, jer Fejsbuk nije želio da znaju dovoljno o uzroku problema. U suprotnom, ne bi bilo potrebe za zviždačem”.

Takođe je rekla da Fejsbuk nije učinio dovoljno da spriječi da sajt koriste osobe koje planiraju nasilje. Fejsbuk su koristile osobe koje su planirale masovna ubistva u Mjanmaru kao i učesnici nasilnih protesta 6. januara u Vašingtonu, podsjeća Rojters.

”Verzija Fejsbuka koja danas postoji cijepa naša društva i izaziva etničko nasilje širom svijeta”, kazala je Hogenova koja je dobila status zviždačice.

Portparol Fejsbuka Kevin Mekalister naveo je u mejlu uoči saslušanja da kompanija zaštitu svoje zajednice smatra važnijom od profita i istakao da nije istina da procurjeli podaci koji se odnose na interno istraživanje pokazuju da je Instagram “toksičan” za tinejdžerke.

U eri kada je dvostranačje rjetkost na Kapitol hilu, američki poslanici iz obje partije su se saglasili da su u Fejsbuku potrebne velike promjene.

”Ovo je interno istraživanje Fejsbuka. Dakle, znali su šta rade, znali su da postoje kršenja i da su krivi. Fejsbuk nije zainteresovan za značajnije promjene kako bi unaprijedio bezbjednost djece na platformama, makar ne kada bi to rezultiralo gubitkom korisnika ili smanjenjem prihoda”, kazala je republikanska senatorka Marša Blekbern iz Tenesija”.

U uvodnom izlaganju uoči saslušanju, predsjedavajući demokratski senator Ričard Blumental kazao je da Fejsbuk zna da njihovi proizvodi izazivaju ovisnost, poput cigareta.

Facebook
foto: Reuters

"Tehnološke kompanije se sada suočavaju sa trenutkom istine sa kakvim se suočila duvanska industrija”, kazao je on i pozvao Zakerberga da svjedoči pred odborom.

”Naša djeca su žrtve. Tinejdžeri danas osjećaju nesigurnost i nezadovoljstvo kada se pogledaju u ogledalo. Mark Zakerberg bi trebalo da se pogleda u ogledalo, kazao je Blumental dodajući da je “Zakerberg umjesto toga pošao na jedrenje”.

Otkrića zviždačice predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za Fejsbuk od skandala sa podacima Kembridž analitike 2018. godine. Analitičari, kako prenosi agencija AP, tvrde da bi nezadovljstvo unutar obje partije u SAD ovog puta moglo biti dovoljno poslanicima u Vašingtonu da krenu u akciju protiv Fejsbuka i drugih aplikacija čija su meta djeca.

Senator Edvard Marki se tokom salušanja obratio Zakerbergu i rekao: “Gotovo je sa vašim zadiranjem u našu privatnost i vrebanjem djece. Kongres će preduzeti akciju”.

Bonus video: