Odobrena prva vakcina protiv malarije na svijetu

Malarija je daleko smrtonosnija od COVID-19 u Africi. Prema procjenama SZO, 2019. je ubila 386.000 Afrikanaca, u poređenju sa 212.000 potvrđenih smrti od COVID-19 u posljednjih 18 mjeseci

6574 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je prvu vakcinu protiv malarije. Kako je saopšteno, ova vakcina bi trebalo da uđe u široku upotrebu kako bi se spriječilo da malarija, bolest koju prenose komarci, godišnje ubije stotine hiljada djece u Africi.

SZO je odobrila vakcinu pod nazivom RTS,S/AS01 ili Mosquirix, koju je razvio britanski proizvođač ljekova GlaxoSmithKline.

Od 2019. godine 2,3 miliona doza ove vakcine dato je bebama u Gani, Keniji i Malaviju u velikom pilot-programu koji koordinira SZO. Taj program je uslijedio nakon višegodišnjih kliničkih ispitivanja u sedam afričkih zemalja.

Godišnje od malarije strada više od 400.000 ljudi, uglavnom afričke djece. Većina onih koje bolest ubija su mlađi od pet godina.

"Ovo je vakcina koju su afrički naučnici razvili u Africi i veoma smo ponosni", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreiesus. Dodao je da je "ova vakcina poklon svijetu, ali će se njena vrijednost najviše osjetiti u Africi".

Nakon pregleda izvještaja iz zemalja koje su učestvovale u pilot-programu, SZO je saopštila da "preporučuje široku upotrebu prve svjetske vakcine protiv malarije".

SZO je u saopštenju navela da preporučuje široku primjenu vakcine među djecom u podsaharskoj Africi i u drugim regionima gdje je prenos malarije umjeren ili visok.

Efikasnost vakcine u sprječavanju teških slučajeva malarije kod djece je samo oko 30 odsto, ali to je za sada jedina odobrena vakcina. Regulator Evropske unije za ljekove odobrio je ovu vakcinu 2015. godine, uz ocjenu da su njene koristi veće od rizika.

Postoje mnoge vakcine protiv virusa i bakterija, ali ovo je prvi put da je SZO preporučila široku upotrebu vakcine protiv humanog parazita.

"Sa naučne perspektive ovo je ogroman napredak", rekao je Pedro Alonso, direktor Svjetskog zdravstvenog programa za malariju.

Vakcina djeluje protiv plazmodijuma falciparuma - jedne od pet vrsta parazita i najsmrtonosnije. Prije nego što odobrena vakcina stigne do afričke djece, naredni korak je finansiranje proizvodnje.

Svake dvije minute jedno dijete umire od malarije, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Malarija je daleko smrtonosnija od COVID-19 u Africi. Prema procjenama SZO, 2019. je ubila 386.000 Afrikanaca, u poređenju sa 212.000 potvrđenih smrti od COVID-19 u posljednjih 18 mjeseci.

SZO navodi da se 94 odsto slučajeva malarije javlja u Africi, kontinentu od 1,3 milijarde ljudi. Bolest uzrokuju paraziti koji se prenose na ljude ujedom zaraženih komaraca, a simptomi uključuju groznicu, povraćanje, glavobolju i bol u mišićima.

Bonus video: