Premijer Australije traži da Fejsbuk snosi odgovornost za anonimne uvredljive komentare

"Platforme treba da obavežu korisnike na potvrdu identiteta ili da preuzmu krivicu za njihove nasilne poruke"

5429 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Premijer Australije Skot Morison izjavio je danas da digitalne platforme poput Fejsbuka treba da snose odgovornost za uvredljive komentare koje korisnici objavljuju anonimno.

Morison je društvene medije opisao kao "palatu kukavica", navodeći da platforme treba da obavežu korisnike na potvrdu identiteta ili da preuzmu krivicu za njihove nasilne poruke.

"Kukavice koje na društvenim mrežama anonimno uznemiravaju i maltretiraju ljude i iznose klevete protiv njih, treba da snose odgovornost za ono što govore. Društvene mreže su postale palata kukavica, gdje ljudi mogu anonimno i nekažnjeno da uništavaju živote drugih i da im upućuje najteže uvrede", rekao je Morison.

Pitanje korisnika koji društvene mreže koriste da uznemiravaju i maltretiraju druge jedno je u nizu sporova Morisonove vlade i američkih tehnoloških giganata.

Australija je nedavno usvojila zakon usmjeren protiv tih kompanija, koji predviđa mogućnost zatvora za njihove izvršne direktore u slučaju objave fotografija sa nasilnim scenama na platformama.

Lokalne i vlasti australijskih saveznih država nastoje da što prije izmijene zakone koji se odnose na klevete i uvrede, nakon što je sud prošlog mjeseca presudio da medijske kuće mogu da snose odgovornost za uvredljive komentare koje na njihovim Fejsbuk nalozima objavljuju korisnici te platforme.