spriječeno da federalna vlada dođe u situaciju da ne može da otplaćuje dug

SAD: Dogovor u Senatu o privremenom podizanju granice zaduživanja

"Postigli smo dogovor da se granica zaduživanja poveća do kraja decembra i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas", rekao je lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer

1163 pregleda 0 komentar(a)
Šumer, Foto: Reuters
Šumer, Foto: Reuters

Lideri u američkom Senatu postigli su dogovor da se do početka decembra podigne granica do koje Seketarijat za finansije može da se zadužuje, čime će biti spriječeno da federalna vlada dođe u situaciju da ne može da otplaćuje dug, saopštio je u četvrtak lider demokratske većine u gornjem domu Kongresa Čak Šumer.

"Postigli smo dogovor da se granica zaduživanja poveća do kraja decembra i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas", rekao je Šumer.

Demokrate su pokušavale da usvoje zakonski predlog koji bi predviđao podizanje limita do kojeg vlada može da se zadužuje do kraja 2022. godine, ali su republikanci blokirali te napore.

Ukoliko bude usvojen novi dogovor, Kongres će imati nekoliko nedjelja da pokuša da postigne dogovor o dugoročnom podizanju granice zaduživanja ili o još jednoj privremenoj mjeri.

Kongres se u decembru suočava sa još jednim rokom - isticanjem privremenog budžeta za finansiranje službi federalne vlade.

Demokrate takođe žele da usvoje dva obimna zakonska predloga koji su prioriteti domaće agende predsjednika Džozefa Bajdena - paket socijalnih mjera vrijedan više hiljada milijardi dolara i dvostranački predlog o ulaganju u infrastrukturu od hiljadu milijardi dolara.

Bez odluke Kongresa da podigne limit od 28,4 hiljade milijardi dolara za zaduživanje, sekretar za finansije će do 18. oktobra ostati bez opcija da plati sve račune.

Poslije višenedjeljnog zastoja i sporenja dve stranke, republikanski lider u Senatu Mič Mekonel u srijedu je predložio privremeno povećanje granice zaduživanja koje ne bi blokirali članovi njegove stranke.

Uslijedili su i višesatni pregovori dvije strane koji su trajali do duboko u noć.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor iz Senata, prenosi da je dogovoreno da se trenutni limit poveća za 480 milijardi dolara na 28,9 hiljada milijardi.

Republikanci su saopštili da su bili zabrinuti da bi, ako se ne riješi pitanje duga, demokrate mogle da promijene pravilo poznato kao "filibaster" prema kojem je potrebna većina od 60 glasova za razmatranje i glasanje o većini zakona.

Obje stranke imaju po 50 mjesta u Senatu, što je republikancima omogućilo da koriste tu proceduru da blokiraju napore demokrata da se ukine granica zaduživanja kao i druge inicijative Demokratske stranke.

Predsjednik Bajden je u utorak rekao da će demokrate razmotriti eventulno ukidanje filibastera da bi povećale granicu zaduživanja i zaštitile ekonomiju.

Preporučujemo za Vas