Dobitnici zelene karte na lutriji zaglavljeni u sistemu

Program za zelenu kartu se mora završiti tokom jedne godine od dobitka na lutriji. Samar, koja je zelenu kartu dobila 2020, pridružila se drugim dobitnicima na lutriji i tužila administraciju zato što nije procesuirala njenu aplikaciju

6845 pregleda 1 komentar(a)
Zelena karta (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zelena karta (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je početkom nove fiskalne godine u oktobru ponovo otvorila program lutrije za zelenu kartu, ali su hiljade prošlogodišnjih dobitnika iz Avganistana, Egipta, Perua, Irana i drugih zemalja i dalje zaglavljeni u procesima za dolazak u Ameriku.

Bajdenova administracija je u srijedu objavila da počinje novi krug lutrije za 2023, koji podrazumijeva 55 hiljada zelenih karata.

Iako registracija počinje na vrijeme, neki dobitnici od prethodnih godina su i dalje zaglavljeni u procesu zbog pandemije koja je usporila procesuiranje aplikacija.

Samar, 35-godišnja istoričarka iz Egipta, dobila je zelenu kartu za 2021, ali mogućnost da stvarno otputuje u Ameriku je sve manja.

"Rok je istekao 30. septembra 2021, američka vlada nije odgovorila na pitanja o mojoj zelenoj karti. Ova prilika za preseljenje za moju porodicu ne znači luksuzniji život, već bezbjedan život, jer nas ovdje maltretiraju po političkoj osnovi".

Program za zelenu kartu se mora završiti tokom jedne godine od dobitka na lutriji. Samar, koja je zelenu kartu dobila 2020, pridružila se drugim dobitnicima na lutriji i tužila administraciju zato što nije procesuirala njenu aplikaciju.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike, Stejt department je naveo da "to što je neko dobio zelenu kartu na lutriji, ne znači automatski da će dobiti vizu niti termin za intervju za vizu", već da to samo znači da je osoba ispunila kriterijume da učestvuje u programu lutrije za zelenu kartu.

Objašnjenje je mala utjeha za Samar.

"Suprug i ja od 2000. igramo lutriju za zelenu kartu, pratili smo sve procedure, podnijeli sva potrebna dokumenta. Pokušali smo čak i u EU da uđemo, ali nikad nismo dobili vize".

Program lutrije za zelenu kartu nailazio je na različite prepreke prethodnih godina.

Bivši predsjednik Donald Tramp je najprije 2017. zabranio ljudima iz muslimanskih zemalja da dolaze u SAD. Onda je u martu 2020. naredio zatvaranje konzulata širom svijeta zbog pandemije. U međuvremenu su obustavljene i određene vize, zbog politike čuvanja radnih mjesta za Amerikance.

Rezulzat toga je što hiljade dobitnika zelene karte na lutriji zapravo nisu mogle da dođu u SAD.

Konzulati su ponovo otvoreni na ljeto 2020. i tada su počeli sa procesuiranjem zelenih karata na lutriji. Advokati dobitnika su tužili administraciju, pa su u toku sudski procesi.

Stejt department nije komentarisao tužbe.

Imigracioni advokati koji zastupaju dobitnike zelenih karata, kažu da su američke ambasade širom svijeta preplavljene hiljadama prijava, a da mjesečno intervjuišu desetak dobitnika.

Advokat Kurtis Morison kaže za Glas Amerike da jedan od troje dobitnika zelene karte na lutriji, u prosjeku, ima šanse da okonča uspješno svoj proces i dođe u SAD.

Samar, koja i dalje čeka na intervju za zelenu kartu, kaže da bi mogla da igra ponovo lutriju i za 2023, ali da su "male šanse da dobije dvaput".

Bonus video: