Merkel na sjednici Vlade Izraela, Benet: Svijet čeka, Iranci kupuju vrijeme i centrifuge se okreću

Benet je upozorio da izgledi da se Iran naoruža nuklearnim oružjem nisu samo strateški već egzistencijalni izazov za Izrael

3742 pregleda 4 komentar(a)
Merkel i Benet, Foto: Screenshot/Youtube
Merkel i Benet, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Izraela Naftali Benet ocijenio je danas na sjednici vlade kojoj je prisustvovala gošća kancelarka Njemačke Angela Merkel, da svijet ne može biti neutralan u odnosu na Iran.

"Iranski nuklearni program je napredovao dalje nego ikad. Svijet čeka, Iranci kupuju vrijeme i centrifuge se okreću", rekao je Benet, upozorivši da izgledi da se Iran naoruža nuklearnim oružjem nisu samo strateški već egzistencijalni izazov za Izrael.

Merkel je doputovala kasno sinoć u oproštajnu posjetu Izraelu i rekla da je imala sreću da odigra ključnu ulogu u jačanju odnosa dvije zemlje poslije strahota holokausta u Drugom svjetskom ratu u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Kancelarka Njemačke doputovala je sedmi put u Izrael na kraju 16-godišnjeg mandata obilježenog gotovo nepokolebljivom podrškom Izraelu.

Ne očekuje se da će njen eventualni nasljednik izmijeniti taj pristup.

Njemačka je igrala važnu ulogu u sklapanju nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana 2015. godine.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp se uz podršku Izraela povukao iz tog sporazuma 2018, a administracija novog američkog lidera Džozefa Bajdena pokušava da ga obnovi čemu se izraelski lideri protive.

Pozdravljajući kancelarku premijer Benet ju je opisao kao velikog prijatelja Izraela.

"Odnosi Njemačke i Izraela su bili jaki, ali tokom vašeg mandata nikada nisu bili jači. Postali su više od savezništva. Postali su istinsko prijateljstvo zahvaljujući vašem liderstvu. Mi se radujemo još većem jačanju u poslovnim odnosima, nauci, obrazovanju, zdravstvu i naravno bezbjednosti".

Merkel je rekla je srećna što je poslije tragedije holokausta bilo moguće da Njemačka i Izrael uspostave odnose sadašnjeg nivoa.

Ona je istakla da će bezbjednost Izraela "uvijek biti od centralne važnosti i centralna tema svake Vlade Njemačke".

Izrael je osnovan poslije holokausta 1948. godine, a dvije zemlje su uspostavile diplomatske odnose tek 1965. godine, ali su tokom decenija te veze jačale.

Njemačka je postala glavni izraelski trgovinski partner u Evropi.

Osim toga Vlada Njemačke je obezbijedila solidnu podršku Izraelu tokom ratova i diplomatskih kriza.

Odnosi Merkelove i bivšeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua bili su ponekad hladni, izmedju ostalog zbog razlike u odnosu na palestinsko pitanje.

Novi premijer Izraela, Benet, kao ni Netanjahu ne podržava osnivanje nezavisne Palestine za razliku od Njemačke.

Te razlike međutim ne utiču na šire odnose.

Bonus video: