Talibani zatražili od SAD odrmrzavanje avganistanskih sredstava

Vašington je zamrznuo milijarde dolara u avganistanskoj imovini, uglavnom deponovanoj u američkim federalnim rezervama, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom. Svjetska banka i MMF takođe su blokirali razvojnu pomoć, navodeći kao razlog zabrinutost za ljudska prava pod vlašću Talibana

6618 pregleda 7 komentar(a)
Mutaki, Foto: Reuters
Mutaki, Foto: Reuters

Avganistanski talibani pozvali su u subotu Sjedinjene Države da odmrznu rezerve centralne banke Avganistana, tokom tekućeg sastanka sa američkom delegacijom u Kataru, koji predstavlja prvi dijalog licem u lice na višem nivou otkako je islamistička grupa preuzela kontrolu nad zemljom nakon povlačenja SAD krajem avgusta.

Talibanski vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki, koji predvodi svoju stranu na dvodnevnim razgovorima u glavnom gradu Katara, Dohi, rekao je da su američki sagovornici na otvaranju i obećali da će podržati humanitarnu pomoć njegovoj nastradaloj zemlji i Avganistancima ponuditi vakcine protiv koronavirusa.

U audio poruci koju su talibani dostavili novinarima, Mutaki je rekao da su razgovarali o "otvaranju novog poglavlja" između dvije strane, protivnika tokom američke skoro 20 godina duge okupacije Avganistana.

"U diskusijama se naglašava potreba da se međusobno uspostave dobri pozitivni odnosi. Naglasili smo potrebu odmrzavanja afganistanske finansijske imovine zbog teških okolnosti sa kojima se Avganistan suočava", rekao je ministar spoljnih poslova.

Vašington je zamrznuo milijarde dolara u avganistanskoj imovini, uglavnom deponovanoj u američkim federalnim rezervama, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond takođe su blokirali razvojnu pomoć, navodeći kao razlog zabrinutost za ljudska prava pod vlašću Talibana.

Odlazak snaga predvođenih SAD i mnogih međunarodnih donatora oduzeo je Avganistanu grantove kojima je finansirano 75 odsto javne potrošnje, prema Svjetskoj banci. Ovo je otežavalo talibanima da isplaćuju plate državnim službenicima.

Kaznene međunarodne akcije izazvale su zabrinutost zbog ekonomskog sloma u Avganistanu za koji kritičari kažu da bi mogao pogoršati humanitarnu krizu.

"Jasno smo rekli (Amerikancima) da niko nema koristi od nestabilnog Avganistana, pa niko ne bi trebalo da pokušava da oslabi trenutnu vladu u Avganistanu ili da podstakne probleme za naš avganistanski narod koji se već ekonomski bori", rekao je Mutaki. On je ponovio da nikome sa avganistanskog tla neće biti dozvoljeno da ugrozi druge zemlje.

Američki zvaničnici nisu ponudili nikakve detalje o tekućim razgovorima u Dohi. Zvaničnici Stejt Departmenta potvrdili su u petak da će američka delegacija od subote održati dvodnevne razgovore sa talibanima.

Predstavnici Stejt departmenta, Američke agencije za međunarodni razvoj i obavještajne zajednice SAD navodno su dio delegacije.

Američki zvaničnici rekli su da će njihov tim pritisnuti talibane kako bi se građanima SAD, kao i afganistanskim saveznicima, obezbijedio siguran izlazak iz Avganistana.

Osim toga, delegacija će smatrati talibane odgovornim za obavezu koju su preuzeli da neće dozvoliti da avganistansko tlo postane utočište za Al-Kaidu ili druge teroriste i da će poboljšati pristup humanitarnoj pomoći dok se Avganistan suočava sa sve većom humanitarnom krizom i ekonomskim slomom, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik SAD.

Međutim, politički portparol Talibana Suhail Šahin rekao je za Asošijeted pres da neće biti saradnje sa Vašingtonom oko obuzdavanja sve aktivnije grupe Islamska država (IS) u Avganistanu. IS je preuzela odgovornost za brojne nedavne napade, uključujući samoubilački bombaški napad u petak u kojem je poginulo 46 manjinskih šiitskih muslimana i ranjeno na desetine dok su se molili u džamiji u gradu Kunduz na severu zemlje.

"U mogućnosti smo da se samostalno uhvatimo u koštac sa DAEŠ-om", rekao je Šahin, upitan da li će talibani sarađivati sa SAD kako bi obuzdali ogranak Islamske države, koristeći arapski akronim za IS.

Američki zvaničnici u subotu su insistirali da sastanak ne znači da Vašington nastoji da prizna talibansku vladu. Rekli su da će to zavisiti od toga da li će talibani ispuniti svoje obaveze o formiranju inkluzivne vlade, zaštititi prava žena na rad i omogućiti djevojžčicama da se obrazuju, između ostalog.

Mutaki je rekao u subotu da njegova delegacija takođe planira sastanak sa predstavnicima Evropske unije u Dohi kako bi razgovarali o najnovijim avganistanskim političkim i humanitarnim pitanjima, iako nije rekao kada će sastanak biti održan.

Ujedinjene nacije upozorile su da je oko milion djece u Avganistanu u opasnosti od gladi, više od 18 miliona treba hitnu humanitarnu pomoć, a pogoršavanje suše i približavanje oštre zime samo će pogoršati situaciju.

Bonus video: