AstraZenekin koktel efikasan u liječenju kovida

Anglošvedska kompanija se pridružila proizvođačima koji nude terapiju za kovid

7944 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Koktel antitijela koji proizvodi AstraZeneka protiv kovida-19, za koji je dokazano da djeluje preventivno kod osoba koje nijesu zaražene, takođe je djelotvoran i sprečava razvijanje teškog oblika bolesti ukoliko se kao terapija uključi u roku od sedam dana od pojavljivanja prvih simptoma.

Lijek, kombinacija dva antitijela, nazvan AZD7442 smanjuje rizik od teškog oblika kovida ili smrti za 50 odsto kod nehospitalizovanih pacijenata koji imaju simptome najduže sedam dana, saopštila je juče ova anglo-švedska farmacetska kompanija.

Smanjenje rizika je još bolje kod pacijenata koji su počeli sa terapijom svega pet dana od početka simptoma, navodi se u saopštenju.

Rojters međutim ističe da se AstraZeneka sa koktelom pridružila brojnim proizvođačima za čije ljekove se ispostavilo da sprečavaju pogoršanje stanja kod pacijenata sa blagim oblicima bolesti ukoliko se sa terapijom počne brzo nakon uspostavljanja dijagnoze.

Slične terapije na bazi monoklonalnih antitijela razvili su Regeneron, Eli Lili i Glakso Smit Klajn (GSK). Te terapije su odobrene za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama za liječenje blagog do umjerenog oblika kovida-19.

Za Regeneronovu terapiju se ispostavilo da pruža zaštitu od 72 odsto od simptomatske infekcije tokom prve nedjelje i 93 odsto nakon toga.

Lijek koji je kompanija GSK razvila u partnerstvu sa Virom u 79 odsto slučajeva smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti, dok je terapija Eli Lili efikasna u 70 odsto slučajeva.

U međuvremenu, kompanija Merk zatražila je vanredno odobrenje od američke Agencije za hranu i ljekove za njihovu antikovid tabletu, koja prema rezultatima preliminarnih istraživanja u ranoj fazi kovida smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti kod 50 odsto pacijenata sa najmanje jednim rizičnim faktorom.

AstraZeneka, čija se vakcina protiv kovida-19 koristi širom svijeta, zatražila je prošle nedjelje od američkih regulatornih agencija da izdaju vanredno odobrenje za upotrebu koktela AZD7442 kao preventivne injekcije.

Koktel je osmišljen da štiti osobe koje nemaju snažnu imunu reakciju na vakcinu, primarno za pacijente koji su podvrgnuti transplantaciji organa ili primaju terapiju za kancer.

AstraZeneka je saopštila da je testiranje koktela sprovedeno u 13 država i da je u njemu učestvovalo 900 odraslih osoba, od kojih je većina patila od stanja zbog kojih pripadaju rizičnoj kategoriji.

Bonus video: