Kim: Stvoriću nepobjedivu vojsku

Kim je poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno

4147 pregleda 5 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će izgraditi nepobjedivu vojsku koju se niko ne bi usudio da izazove. Ameriku optužuje za stvaranje tenzija uz "pogrešne poteze", ističući da u praksi ne pokazuje da nema neprijateljske namjere prema njegovoj zemlji.

Kim Džong Un je o stvaranju "nepobjedive vojske" govorio na izložbi novog naoružanja Sjeverne Koreje, prenosi AP pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

"SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema našoj državi, ali ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi nas uvjerili da nisu neprijateljski raspoloženi. Vašington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procjenama i postupcima", naglasio je Kim, prema izvještajima korejskih medija.

Kim je takođe poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno, prenosi RTS.

Kim Džong Un
foto: Reuters

Kim je održao govor u ponedjeljak na izložbi naoružanja "Samoodbrana-2021", događaju koji je dio obilježavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije.

Na izložbi je prikazan veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Sjeverna Koreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Nazivajući SAD izvorom nestabilnosti na Korejskom poluostrvu, sjevernokorejski vođa je tokom ovog događaja poručio i da je najvažniji cilj njegove zemlje izgradnja "nepobjedivih vojnih sposobnosti" koje se niko ne bi usudio da izazove.

Dvostruki signali iz Pjongjanga

Kim je još optužio Seul za licemjerje, jer kritikuje razvoj naoružanja Sjeverne Koreje kao provokaciju, dok istovremeno ulaže veliki novac za povećanje vlastitih vojnih sposobnosti, uključujući kupovinu naprednih američkih lovaca, ali je ipak naglasio da cilj jačanja vojnih kapaciteta Pjongjanga nije Južna Koreja.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopštilo je da južnokorejske i američke obavještajne agencije analiziraju prikazano sjevernokorejsko oružje, ali nisu dale detaljnije informacije, osim da je ova izložba prva takve vrste otkako je Kim preuzeo vlast 2011.

Sjeverna Koreja je poslednjih nedjelja slala različite signale svojim rivalima.

Prošlog mjeseca Pjongjang je izveo prve raketne testove u šest mjeseci, uključujući i one koje bi mogle da nose nuklearno oružje i dostignu ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, vojne baze SAD koje se tamo nalaze.

Istovremeno je Sjeverna Koreja obnovila kanale komunikacije sa Južnom Korejom i poručila da je otvorena za ponovno pokretanje zvaničnih razgovora sa Seulom ako se za to steknu uslovi.

Bonus video: