Klimatski aktivisti traže od MKS da pokrene istragu zbog Amazona

Grupa "Olrajs" (AllRise) podnijela je dosije MKS-u u kojem se navodi da je Bolsonarova administracija odgovorna za "široko rasprostranjeni napad na Amazon, njegovu populaciju i njegove branioce" što pogađa cijeli svijet

3795 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Grupa advokata klimatskih aktivista pozvala je danas Međunarodni krivični sud (MKS) da pokrene istragu protiv predsjednika Brazila Žaira Bolsonara zbog mogućih zločina protiv čovječnosti zbog politike njegove administracije prema Amazonu.

Grupa "Olrajs" (AllRise) podnijela je dosije MKS-u u kojem se navodi da je Bolsonarova administracija odgovorna za "široko rasprostranjeni napad na Amazon, njegovu populaciju i njegove branioce" što pogađa cijeli svijet.

Poziv je upućen manje od tri nedjelje uoči početka 26. konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, COP26, u Glazgovu.

Cilj samita, koji počinje 31. oktobra i trajaće 12 dana, je da se zagrijevanje planete ograniči ispod dva stepena Celzijusa, a ako je moguće na 1,5 stepeni.

Bolsonaro je od dolaska na vlast podsticao razvoj u Amazoniji i odbacio globalne pritužbe za njegovo uništenje zbog razvoja agrobiznisa.

"Zločini protiv prirode su zločini protiv čovječnosti. Žair Bolsonaro podstiče masovno uništavanje Amazona širom otvorenih očiju i u potpunosti je upoznat sa posljedicama", rekao je osnivač pokreta Olrajs Johanes Veseman u saopštenju i dodao da je obaveza MKS da istražuje ekološke zločine takve težine.