SAD i Izrael razmatraju "Plan B" za Iran: Od pojačavanja sankcija do tajnih vojnih operacija?

SAD inače rijetko potvrđuju da razmatraju šta će raditi u slučaju neuspjeha diplomatije u odnosu na Iran

8908 pregleda 3 komentar(a)
Lapid, Blinken i ministar spoljnih poslova UAE Šeik Abdulah bin Zajed al-Nahjanin, Foto: Reuters
Lapid, Blinken i ministar spoljnih poslova UAE Šeik Abdulah bin Zajed al-Nahjanin, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael saopštili su danas da razmatraju "Plan B" za Iran ako se ta zemlja ne vrati pregovorima u cilju spasavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid su rekli da su počele diskusije o "drugim opcijama ako Iran odbije ponudu da poštuje sporazum pod uslovom da mu se SAD ponovo pridruže".

Nije rečeno kakve bi te opcije mogle da budu, ali postoji niz nediplomatskih akcija koje bi se mogle razmatrati, počev od pojačavanja sankcija do tajnih vojnih operacija.

SAD inače rijetko potvrđuju da razmatraju šta će raditi u slučaju neuspjeha diplomatije u odnosu na Iran.

Izrael se protivio sporazumu velikih sila sa Teheranom iz koga se bivši predsjednik SAD Donald Tramp povukao 2018. godine.

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sporazum oštro kritikovao još dok su trajali pregovori s administracijom Trampovog prethodnika Baraka Obame.

Blinken i Lapid su govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) na kojoj su se sva trojica dogovorila da prošire takozvane Sporazume Avram o normalizaciji odnosa Izraela i Emirata i još tri arapske zemlje.

Oni su se sastali nakon što je Iran nagovijestio spremnost da se vrati indirektnim pregovorima sa SAD u Beču ali nije naveo kada bi to moglo da se desi.

Iran je takođe nastavio svoje nuklearne aktivnosti ne vodeći računa o ograničenjima predviđenim sporazumom.

Blinken je ponovio da vrijeme za povratak sporazumu ističe, ali je odbio da kaže kada konkretno.

"Spremni smo da se okrenemo drugim opcijama ako Iran ne promijeni kurs i konsultacije sa našim saveznicima i partnerima su dio toga", rekao je Blinken i najavio da će se razmatrati svaka opcija.

On je rekao da i dalje vjeruje da je "diplomatija nejefikasniji način", ali da su za to potrebne dvije strane, a da se za sada ne vidi da je Iran voljan da to uradi.

Lapid je bio otvoreniji i upozorio da će Izrael djelovati vojnom silom ako je potrebno, da zaustavi Iran u razvoju nuklernog oružja.

"Postoje momenti kada zemlje moraju da upotrijebe silu da zaštite svijet od zla. Ako će teroristički režim nabaviti nuklearno oružje moramo djelovati. Moramo jasno pokazati da civilizovani svijet to neće dozvoliti. Ako Iranci ne vjeruju da svijet ozbijno misli da ih zaustavi oni će požuriti da dođu do bombe. Izrael zadržava pravo da djeluje u svakom trenutku na svaki način. To nije samo naše parvo, to je takođe naša odgovornost", rekao je šef diplomatije Izraela.

Bonus video: