HILJADE LJUDI POKUŠAVAJU DA UĐU U POLJSKU IZ BJELORUSIJE

„Molio sam poljske vojnike da me ubiju”

U šumama na granici između Poljske i Bjelorusije, migranti se bore da prežive

23853 pregleda 12 komentar(a)
Foto: KACPER PEMPEL
Foto: KACPER PEMPEL

Muhamed, 26-godišnji jemenski migrant, u avgustu je iz Malezije došao avionom u Bjelorusiju, u nadi da će stići u Poljsku i do zapadne Evrope.

Proveo je dvije nedjelje u oktobru u šumi blizu poljske granice gdje su ga, kako je rekao, poljski i bjeloruski graničari primorali da je prelazi 11 puta, pokradena mu je većina stvari, trpio je hladnoću, žeđ i glad i jeo samo lišće, piše Rojters.

Prilikom posljednjeg susreta sa poljskim vlastima, molio je da se sve to završi, ispričao je za britansku agenciju.

”Kada smo došli do poljskih vojnika, rekao sam im ‘Molim vas, ubijete me. Ne želim nazad u Bjelorusiju’”.

Muhamed je odbio da kaže prezime iz straha da će ga poljske vlasti identifikovati.

Četiri sata pošto je govorio za Rojters u vlažnoj i hladnoj šumi u ponedjeljak veče, pokupio ga je jedan krijumčar i odveo u Njemačku, piše britanska agencija.

Ovaj bivši putnički agent je među hiljadama osoba sa Bliskog istoka, Afrike i Avganistana, uključujući djecu, koje su pokušale da uđu u Poljsku iz Bjelorusije u proteklih nekoliko nedjelja. Humanitarne organizacije kažu da su migranti suočeni sa užasnim uslovima na granici između dvije zemlje.

Poljska granična straža je saopštila da, generalno, pružaju medicinsku pomoć svima kojima je potrebna i da prihvataju prijave za međunarodnu zaštitu.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) je saopštio da Poljska krši međunarodno pravo svojim naporima da nasilno vraća migrante u Bjelorusiju umjesto da im ponudi azil.

Poljska tvrdi da poštuje međunarodne obaveze dok pokušava da suzbije priliv migranata koji, kako kaže, često ne žele azil u Poljskoj, nego u zapadnoj Evropi.

Evropska komisija i Varšava optužuju Bjelorusiju da namjerno organizuje priliv kako bi izvršila pritisak na EU u odmazdi za sankcije uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je krajem septembra da je situacija na granici “humanitarna katastrofa”.

EU takođe kritikuje odnos Poljske prema migrantima.

Pravila EU nalažu da se migranti u principu prijavljuju za azil u prvoj zemlji u koju stignu, ali 27-člani blok planira dalekosežne reforme kako bi osigurao ravnomjerniju podjelu obaveza u vezi sa prihvatom.

Naredba poljskog ministarstva iz avgusta olakšala je vraćanje na granicu migranata bez odgovarajućih dokumenata da ostanu u Poljskoj, piše Rojters. I Poljski parlament raspravlja o izmjenama pravila o migraciji koja bi, tvrde kritičari, mogla ozakoniti nasilno vraćanje sa granice.

Donji dom parlamenta, Sejm, u kojem vladajuća stranka Prava i pravde ima tijesnu većinu, juče je glasao za plan vlade da potroši 400 miliona eura za izgradnju zida na granici sa Bjelorusijom. Predlog zakona ide u Senat, u kojem dominira opozicija.

Muhamed je ispričao Rojtersu da su bjeloruski graničari toliko tukli jednog njegovog saputnika da su mu polomili moge.

Pošto je ta grupa migranata prešla u Poljsku, noseći Muhamedovog saputnika, poljski graničari su odbili da ga odvedu u bolnicu pa su mu sami sanirali rane.

Poljski stražari su migrantima uništili SIM kartice i vratili ih na bjelorusku granicu, rekao je Muhamed. Ta grupa je izgubila kontakt sa ranjenim saputnikom pošto su ih bjeloruske vlasti primorale da se vrate u Poljsku.

Poljske vlasti kažu da je od početka avgusta bilo više od 15.000 pokušaja prelaska granice i da su to većinom Iračani, Avganistanci i Sirijci. Ti pokušaju su sve češći i proteklih nedjelja su porasli na više od 500 dnevno.

”Zamisao je da će migranti, ako im otežaš ulazak na teritoriju EU gdje mogu da tražiti zaštitu i više puta ih izbaciš, sada uz česti rizik od smrti, na kraju odustati i vratiti se u svoju zemlju”, rekao je Pjotr Bistrianin iz poljske Fondacije za spas (Fondacja Ocalenie).

Ta dobrotvorna organizacija ima drvenu kućicu u šumi blizu granice, gdje Bistrianin i njegove kolege pripremaju humanitarnu pomoć za migrante. U jednom automobilu gomilaju zalihe proteinskih štanglica, flaša vode, termosa sa supom i čajem, kao i toplu odjeću.

Fondacija koristi specijalne crvene farove na automobilima kako bi se sakrili od graničnih patrola, koje se noću voze okolo, tražeći vozila krijumčara ili migrante.

Zainab Ahman, 25-godišnja Sirijka, koja je živjela u Bejrutu prije nego što je došla u Poljsku preko Bjelorusije, ispričala je da je tražila azil čim je došla u kontakt da graničnom stražom u Poljskoj.

”Rekli su OK, povešćemo te do jednog sela. Međutim, poveli su nas do bjeloruske granice”, kazala je za Rojters u otvorenom centru za migrante u Bjalistoku na istoku Poljske.

”Kada sam pitala, ‘Gospodine, jeste li me lagali? Jeste li nas na prevaru doveli ovdje?’, rekao je ‘ne, to je 22 km. Pješačite.’ To su uradili nekoliko puta”.

Zaniab je ispričala da su je graničali u periodu od nekoliko dana četiri puta slali preko poljske ili bjeloruske granice i nazad. Gotovo nedjelju dana je bila bez hrane ili vode, bježeći od divljih svinja po hladnoći u šumi dok je imala ciklus.

Sljedeći put kad se približila granici, imala je plan. Graničarima je rekla da krvari jer je imala pobačaj i da joj je potrebna hitna medicinska pomoć. Tek tada je uspjela da se domogne poljske bolnice, a potom i centra za migrante.

”Željela sam samo da uđem u automobil i sjednem negdje, ne u blato ili šumu, samo da se malo ugrijem i dobijem krov nad glavom”, rekla je Rojtersu.

Nađeno tijelo još jednog migranta

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je juče bjeloruskog otpravnika poslova pošto je poljska policija pronašla tijelo migranta blizu granice sa Bjelorusijom. To je šesto tijelo koje su poljske vlasti pronašle blizu granice u posljednje vrijeme.

Aleksandar Časnouski je drugi put za nedjelju dana pozvan da odgovori na pitanja u vezi sa situacijom na granici, gdje je Poljska uvela vanredno stanje nakon porasta broja migranata.

On je prošle nedjelje pozvan u ministarstvo nakon što su graničari saopštili da je na poljske vojnike koji patroliraju granicom pucano sa bjeloruske strane.

Preporučujemo za Vas