Rusija protiv svih: Sukob u Savjetu bezbjednosti UN zbog Sirije

Agencije ocjenjuju da je debata, održana u utorak, pokazala još jednom velike razlike između Rusije, glavne saveznice sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, i zapadnih zemalja koje podržavaju njegove protivnike
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2017. 08:52h

Rusija i zapadne zemlje su se sukobile u Savjetu bezbjednosti UN oko izvještaja u kojem je Sirija okrivljena za napad hemijskim oružjem.

Moskva je, naime, odbacila te zaključke, ocjenjujući ih kao "izmišljene", a SAD su ih iskoristile da napadaju sirijsku vladu.

Agencije ocjenjuju da je debata, održana u utorak, ustvari pokazala još jednom velike razlike između Rusije, glavne saveznice sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, i zapadnih zemalja koje podržavaju njegove protivnike.

Takođe, postavljaju se i pitanja da li će mandat eksperata koji su izvještaj sastavili biti produžen i da li će iko u Siriji biti pozvan na odgovornost zbog upotrebe hemijskog oružja, koje je međunarodno zabranjeno, piše Asošiejted pres.

Rusija i SAD su ponudile suprotstavljene predloge rezolucija za produženje mandata eksperata čiji trenutni mandat ističe 14. novembra.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je pred SB da su SAD izmijenile nacrt svoje rezolucije i uključile neke tačke ruskog nacrta, poput važnosti visokih standarda i jakih dokaza.

Rusija ipak, prema njenim riječima, nastavlja da "nameće neprihvatljiv jezik čiji je jedini cilj da potkopa istražitelje i podijeli Savjet". Moskva je stavila veto na nacrt američke rezolucije od 24. oktobra o produžavanju mandata eksperata i saopštila da želi da prvo vidi izvještaj o navodnom napadu sarinom na Kan Šejkun i iperitom u Alepu.

Dva dana kasnije, eksperti su naveli da su "sigurni" da je Sirija odgovorna za napad na Kan Šejkun 4. aprila, kada je sarin ubio više od 80 ljudi. Takvi nalazi su podržavali ranije iznijete tvrdnje SAD, Francuske i Velike Britanije. Za korišćenje iperita u Alepu u septembru prošle godine, eksperti su okrivili Islamsku državu.

Sirija je u septembru 2013. prihvatila ruski predlog da preda svoj hemijski arsenal i pridruži se Konvenciji o hemijskom oružju. Tako je spriječena američka vojna intervencija kao odgovor na navodni hemijski napad u predgrađu Damaska. Šef ekspertske misije je pred Savjetom bezbjednosti rekao da "razumije političku situaciju oko Sirije", ali da "nekažnjivost ne smije prevladati".

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari je rekao da izvještaj "nije neutralan ni profesionalan" i da su optužbe protiv Sirije zasnovane na "izmišljanju dolaza i manipulacijom informacijama". Prema njegovim riječima, Sirija "smatra korišćenje hemijskog oružja nemoralnim činom koji mora da bude osuđen".

Bonus video: