Američki agenti u kući oligarha bliskom putinu

Agenti FBI upali u vilu Olega Deripaske

Bogati Rus je bio povezan i sa Polom Manafortom, nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

15672 pregleda 10 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) danas su uz sudsko odobrenje došli u vašingtonsku vilu ruskog oligarha Olega Deripaske, bliskog saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Agencija FBI je saopštila da su njeni agenti izveli "aktivnost primjene zakona odobrenu od suda", ne navodeći druge detalje u vezi sa njihovim dolaskom ni informacije o eventualnim istragama protiv Deripaske.

Deripaska, koji je bogatstvo stekao uglavnom u poslovima sa aluminijumom, više puta je pomenut u izvještaju o ruskom mješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, koji je sačinio specijalni savjetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler.

Bogati Rus je bio povezan i sa Polom Manafortom, nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Manafort je osuđen za osam finansijskih krivičnih djela iz Mulerove istrage, ali ga je Tramp kasnije pomilovao.

Ministarstvo finansija SAD je u vrijeme Trampovog mandata ukinulo finansijske sankcije protiv tri kompanije povezane sa Deripaskom.

Obrazlažući ukidanje sankcija, zvaničnici su tada naveli da je direktan i indirektan udio Derapaske u vlasništvu tih kompanija smanjen do nivoa da više nema kontrolu nad njima.

Preporučujemo za Vas