AY 4.2

U Izraelu otkrivena podvarijanta delta soja koronavirusa: Dječak stavljen u karantin

U Izraelu se trenutno razmatra ublažavanje restrikcija na turizam zbog pada broja novozaraženih koronavirusom. Prethodni plan otvaranja granica je propao zbog porasta broja inficiranih delta sojem

5536 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Tel Aviva, Foto: Reuters
Detalj iz Tel Aviva, Foto: Reuters

Izrael je potvrdio slučaj podvarijante delta soja koronavirusa koja je prethodno otkrivena u nekim evropskim zemljama, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno kasno sinoć varijanta AY 4.2 identifikovana je u Izraelu, a nosilac je 11-godišnji dječak koji je stigao iz Evrope.

On je testiran na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva po povratku iz Moldavije i stavljen u karantin, a drugi kontakti nisu otkriveni.

Podvarijanta AY 4.2 pojavila se nekoliko puta u Velikoj Britaniji, gdje je rečeno da su podvarijante delta soja rijetke i ne čini se da predstavljaju isti rizik od mnogo većeg zaražavanja kao drugi sojevi.

U Izraelu se trenutno razmatra ublažavanje restrikcija na turizam zbog pada broja novozaraženih koronavirusom.

Prethodni plan otvaranja granica je propao zbog porasta broja inficiranih delta sojem.

Krajem avgusta i početkom septembra broj novozaraženih dostizao je 11.000 na dan.

Vlasti Izraela pokrenule su agresivnu kampanju vakcinacije trećom, buster dozom Fajzer /Biontek vakcine što je dovelo do pada zaražavanja.

Danas je objavljeno da je bilo 1.487 novih slučajeva infekcije u prethodna 24 sata.

U Izraelu je od posljedica zaraze koronavirusom preminula 8.021 osoba, a broj pacijenata u teškom stanju smanjen je sa 357 na 353.

Preporučujemo za Vas