Eksplozija kovida zbog sumnje u vakcine

Rumunija, gdje je imunizovano samo 36 odsto odraslih, ove nedjelje je zabilježila najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svijetu

16173 pregleda 96 reakcija 14 komentar(a)
Foto: INQUAM PHOTOS
Foto: INQUAM PHOTOS

Rusija će zatvoriti radna mjesta na 7 dana, Letonija se ponovo zaključava, a rumunskim pogrebnim službama ponestaje kovčega, dok istočnoevropske države skeptične prema vakcinama bilježe rekordan broj zaraženih i umrlih.

Rusija, koja se hvalila jednom od najranije proizvedenih vakcina protiv kovida-19, nije uspjela da ubijedi ogroman broj građana da je prime, i sada bilježi najveći dnevni broj žrtava pandemije.

Predsjednik Vladimir Putin objavio je juče da će od 30. oktobra do 7. novembra biti neradni dani, mada će se zarade isplaćivati. Pojedine oblasti mogu produžiti zatvaranja u zavisnosti od lokalnih uslova.

Agencija Rojters navodi da je otpor javnosti prema vakcinama zahvatio istočnoevropske države koje su bile unutar orbite Moskve tokom hladnog rata. Članice Evropske unije sa najnižom stopom vakcinacije sve pripadaju bivšem komunističkom istočnom bloku, uključujući Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku, Poljsku, Letoniju i Estoniju.

Rumunija, gdje svakih pet minuta jedna osoba umre od kovida-19, imala je najvišu stopu srmtnosti po glavi stanovnika ove nedjelje, a Bugarska je odmah iza nje. Samo 36 odsto odraslih Rumuna je vakcinisano, u poređenju sa 74 odsto širom EU kao cjelini.

”Neke porodice su sahranile do četiri osobe za dvije nedelje, a to nije lako”, izjavio je za Rojters vlasnik pogrebnog preduzeća Sebastijan Kokos u istočnom gradu Ploešti. On se požalio da se muče da nabave dovoljno kovčega.

”Svima preporučujem da se vakcinišu, ili će završiti u našim rukama”.

Andi Nodit, menadžer bolnice Bagdasar-Arseni u Bukureštu, rekao je: “Razmjere i ozbiljnost situcije u jedinici za hitne slučajeve i u bolnici ne mogu se iskazati riječima”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da će u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, od subote u ugostiteljske objekte nakon 22.00 sata moći da uđu samo oni koji imaju validne kovid sertifikate.

“Epidemijska situacija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se”, rekla je Brnabićeva i dodala da tome doprinosi i nepoštovanje protivepidemijskih mjera, kao i slab odziv na vakcinaciju.

Šesnaestogodišnji učenik srednje škole u Kruševcu, koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo je u utorak.

U Srbiji, koja se bori sa oko šest hiljada slučajeva zaraze dnevno, do sada je samo oko 50 odsto građana primilo dvije doze vakcine.

Slovačka je u utorak prijavila najveći broj novozaraženih od 9. marta, a Češka Republika je saopštila da je broj novih slučajeva premašio tri hiljade prvi put od kraja aprila.

Prvo novo zaključavanje u EU

Letonija je ove nedjelje uvela jednomjesečni lokdaun i postala prva članica EU koja se ponovo zaključala otkad je blok počeo da se ponovo otvara ove godine pošto su vakcine postale uveliko dostupne.

Ova baltička država ima jednu od najviših stopa novozaraženih po glavi stanovnika u svijetu, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pošto je mjesecima uspješno obuzdavala virus.

”Naš zdravstveni sistem je u opasnosti … Jedini način da izađemo iz ove krize je da se vakcinišemo”, rekao je premijer Krišjanis Karinš u ponedjeljak veče.

”Moram da se izvinim građanima koji su vakcinisani”, rekao je Karinš.

Letonija je dugo smatrana jednom od najuspješnijih evropskih priča kada je u pitanju koronavirus, i zabilježila je manje od tri hiljade smrtnih slučajeva od početka pandemije. Kritičari kažu da je spora i neujednačena stopa vakcinacije dovela do porasta broja zaraženih.

Iljze Vinkele, bivša ministarka zdravlja koje je nadzirala prva dva talasa koronavirusa u zemlji, izjvila je za “Gardijan”: “Znali smo da određene grupe, posebno stariji građani kao i oni iz siromašnijih socioekonomskih kategorija, sumnjaju u vakcine. Međutim, nažalost, nismo uspjeli da se uspješno pozabavimo tom podjelom”. Potpuno je vakcinisano 57 odsto od 1,9 miliona Letonaca.

Dezinformacije pojačale sumnju

Rojters navodi da oko trećine stanovništva Letonije govori ruski i da je studija SKDS pokazala da je samo njih 46 odsto vakcinisano. Ministar zdravlja Daniel Pavluts ranije je okrivio “dezinformacije” o vakcinama u medijima na ruskom jeziku za skepticizam među letonskom populacijom koja govori ruski.

Bugarska, gdje je samo četvrtina stanovništva primila prvu dozu vakcine, zabranila je ove nedjelje ulazak u zatvorene javne prostore svima koji ne posjeduju dokaz o vakcinaciji, negativni test ili da su se oporavili od kovida-19. Škole u oblastima sa visokom stopom zaraze moraće da pređu na onlajn nastavu. Nove mjere u cilju suzbijanja zaraze naišle su na negodovanje biznisa i nekih političara koji su fokusirani na treće parlamentarne izbore u Bugarskoj ove godine, 14. novembra.

Stotine protivnika vakcinacije pridružilo se juče nekim političkim liderima ne protestima u Sofiji protiv obavezne “zelene propusnice” za ulazak u restorane, pozorišta i tržne centre.

Poljaci razmatraju drastične mjere

Poljski ministar zdravlja rekao je juče da će možda biti potrebne “drastične mjere” u odgovoru na iznenadan porast broja zaraženih, iako se ne razmišlja o novom zaključavanju.

”U protekla dva dana smo imali eksploziju pandemije”, rekao je Adam Neđelski na konferenciji za novinare. “Iz nedjelje u nedjelju imamo porast od 85 odsto i preko 100 odsto.

Poljska je juče prvi put od maja prijavila više od pet hiljada dnevnih slučajeva zaraze. Program vakcinacije je znatno usporen proteklih mjeseci, a niži broj novozaraženih je naveo mnoge ljude da zanemare malobrojne restrikcije koje su i dalje na snazi. U Poljskoj je potpuno vakcinisano od 61 odsto odraslih građana.

Premijer Mateuš Moravjecki je juče rekao da vlasti planiraju da za sve punoljetne građane učine dostupnom treću dozu vakcine u narednih nekoliko nedjelja.

Gradonačelnik Moskve objavio je u utorak da će se od osoba starijih od 60 koje nisu vakcinisane zahtijevati da ostanu kod kuće četiri mjeseca. Kabinet gradonačelnika nastoji da primora tržne centre da povežu bezbjednosne kamere sa centralizovanim sistemom za prepoznavanje lica, što bi vlastima omogućilo da nameću nošenje maske u javnosti, objavio je dnevnik “Komersant”.

Britanija posustaje u naporima da vakcinacijom pobijedi koronavirus, rekao je juče ministar zdravlja Sadžid Džavid i pozvao građane da se vakcinišu i prime buster doze ako ispunjavaju uslove.

”Učestvujemo u trci između vakcine i virusa. I, mada smo u prednosti, ona se smanjuje”, rekao je Džavid i dodao da je pet miliona ljudi starijih od 16 godina i dalje nevakcinisano.

SAD planiraju vakcinaciju djece od pet do 11 godina

Administracija predsjednika Džoa Bajdena juče je predstavila plan da vakciniše milione djece starosti između pet i 11 godina, čim bude odobrena vakcina za njih, pripremajući doze i lokacije uoči sezone praznika.

Za razliku od centara za vakcinaciju koji su korišteni u početnoj fazi imunizacije, Bijela kuća je saopštila da se radi na osposobljavanju centara u više od 100 sistema dječjih bolnica širom zemlje, kao i u ambulantama, apotekama i moguće školama.

Ako vakcina Fajzer/Biontek dobije šire odobrenje od američke Uprave za hranu i ljekove, cilj plana je da osigura brzu i pravičnu imunizaciju, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: