Moldavija proglasila vanredno stanje zbog krize s gasom

Siromašna zemlja od 2,6 miliona stanovnika Moldavija dobija gas od Rusije preko rusko-moldavske firme Moldovagas, formirane sa ruskim gitantom Gaspromom.

3619 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Moldavija je uvela danas vanredno stanje koje će joj omogućiti da obezbijedi rezerve gasa poslije odluke njenog ruskog snabdijevača o podizanju cijena, u kontekstu krize tog resursa u Evropi.

"Suočavamo se sa kritičnom situacijom", rekla je moldavska premijerka Natalija Gavrilita u obraćanju parlamentu, koji je izglasao tu vanrednu odluku.

Siromašna zemlja od 2,6 miliona stanovnika Moldavija dobija gas od Rusije preko rusko-moldavske firme Moldovagas, formirane sa ruskim gitantom Gaspromom.

Vanredno stanje će dozvoliti Moldaviji da nabavlja gas iz drugih evropskih zemalja izbjegavajući birokratske procedure.

Gasprom je u oktobru podigao svoje cijene gasa za Moldaviju sa 550 dolara na 790 dolara za 1.000 kubnih metara, u vrijeme kada se Evropa suočava sa krizom gasa kao rezultat između ostalog jačanja ekonomske aktivnosti poslije pandemije, slabih zaliha i dolaska zime.

Prošlog mjeseca Gasprom i Moldovagas su se dogovorili da produže ugovor do 31. oktobra.

Međutim, prema premijerki Gavriliti, članici proevropske vlade, dvije firme ne drže riječ i ne isporučuju dogovorene količine gasa.

Pregovori su komplikovani i zato što gas koji ide u Moldaviju prelazi preko Pridnestrovlja, separatističke proruske teritorije koja se odvojila od Moldavije prije 30 godina poslije rata.

Prema premijerki Kišinjev i Gasprom i dalje vode pregovore o rješenju krize ali je rekla da ne vjeruje u njihov uspjeh. Zbog toga je po njoj potrebno odmah djelovati da ne bi zemlja ostala bez gasa.

Evropske zemlje optužile su Moskvu da pogoršava krizu odbijanjem da isporuči dodatne količine gasa, optužba koju Rusija odbacuje.

Kada je riječ o Moldaviji kritičari Kremlja tvrde da je Moskva podigla tarife da bi kaznila Kišinjev poslije izobra 2020. proevropske predsjednice Maje Sandu.

Moldavija, bivša sovjetska republika, podijeljena je od nezavisnosti 1991. između pristalica približavanja s Moskvom i onih koji žele pridruživanje Evropskoj uniji.

Bonus video: