nije određen novi datum sljedećeg sastanka

UN: Proces izrade ustava Sirije veliko razočaranje

Razgovori ustavotvorne komisije Sirije koju čine predstavnici vlade, opozicije i civilnog društva su počeli u ponedjeljak pod pokroviteljstvom UN, poslije devetomjesečne pauze

3360 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregovori predstavnika sirijske vlade i opozicije o nacrtu novog ustava u Ženevi završeni su razočaravajuće i nije određen novi datum sljedećeg sastanka, rekao je danas specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Gir Pedersen.

Razgovori ustavotvorne komisije Sirije koju čine predstavnici vlade, opozicije i civilnog društva su počeli u ponedjeljak pod pokroviteljstvom UN, poslije devetomjesečne pauze.

Pedersen je rekao da je današnja diskusija "veliko razočaranje" kada je došlo vrijeme za donošenje privremenog sporazuma ili barem identifikovanje oblasti neslaganja.

Posljednja četiri dana, svaka strana je iznela svoje viđenje četiri osnovna principa.

Vladina delegacija je pripremila tekst o suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije i o terorizmu. Predstavnici opozicije izradili su tekst o oružanim snagama, bezbjednosnim i obavještajnim agencijama, dok su grupe civilnog društva napisale dio o vladavini prava.

Pedersen je rekao da posljednji dan razgovora nije doveo do sporazuma između različitih delegacija.

Nije navedeno oko čega se učesnici razgovora nisu složili, ali su se predstavnici vlade i opozicije kasnije međusobno optuživali za neuspjeh.

Predstavnik vlade Ahmad Kuzbari rekao je da su neki od principa koje je predstavila opozicija "van dodira sa stvarnošću" i rekao da se čak nastojalo da se legalizuje prisustvo stranih trupa u Siriji.

Hadi Albahra, predstavnik opozicije, rekao je da vladina strana nije napravila nikakav dokument o konsenzusu, niti je imala volje za to.

Ustavna komisija, zadužena da izmijeni Ustav iz 2012. godine, formirana je u septembru 2019.

Izmjena ustava je predvidjena rezolucijom 2254, koju je u decembru 2015. usvojio Savjet bezbjednosti UN. Rezolucija takođe predviđa organizovanje izbora pod nadzorom UN.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužili su sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada da je namjerno odugovlačio i odlagao izradu novog ustava zbog predsjedničkih izbora, koji su održani u maju, kako bi izbjegao glasanje pod nadzorom UN-a.

Asad je ubjedljivo pobijedio obezbijedivši četvrti sedmogodišnji mandat.

U desetogodišnjem sukobu u Siriji poginulo je više od 350.000 ljudi, a više od pet miliona civila je pobjeglo uglavnom u susjedne zemlje.

Preporučujemo za Vas