poruka generalnog sekretara

Gutereš povodom Dana UN: Solidarnost jedini put naprijed

Gutereš je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i dostizanju Ciljeva održivog razvoja

2716 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je danas povodom 24. oktobra, Dana UN, da svakoj osobi, svuda na svetu, treba obezbijediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što prije.

"Kovid-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promjene klime podsjećaju nas da je naš svijet daleko od savršenog. Ali, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put naprijed", naveo je Gutereš u saopštenju povodom 76. godisnjica od osnivanja UN.

On je istakao da se treba okupiti radi zajedničkog odgovora na velike izazove i dostizanju Ciljeva održivog razvoja "tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svijetu, obezbijediti pristup vakcinama protiv kovida-19, i to što prije".

"Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, djevojčica i žena, dece i mladih. Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svijetu ostavljaju ožiljke i odvažno se obavezati na borbu protiv promjena klime za spas planete – i održati riječ", naveo je Gutereš.

Podsjetio je da su UN nastale prije 76 godina, kao nosilac nade za svijet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba i dodao da danas žene i muškarci svjetske organizacije i dalje šire tu nadu u cijelom svijetu.

"Vrijednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja. Danas, kad obilježavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije", zaključio je Gutereš.

Preporučujemo za Vas