"Svijet propustio priliku da se popravi nakon pandemije, suočava se sa katastrofalnim porastom temperature"

Izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen je navela da “sat glasno otkucava” i da klimatske promjene nijesu budući već sadašnji problem

5166 pregleda 3 komentar(a)
Andersen, Foto: Screenshot/Youtube
Andersen, Foto: Screenshot/Youtube

Svijet je propustio priliku da se popravi nakon pandemije koronavirusa, i suočava se sa katastrofalnim porastom temperature od najmanje 2,7 stepeni, navodi se u najnovijem izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Izvršna direktorica UNEP-a Inger Andersen je navela da “sat glasno otkucava” i da klimatske promjene nijesu budući već sadašnji problem.

“Imamo osam godina da prepolovimo emisije štetnih gasova - da napravimo planove, uspostavimo politike, primijenimo ih i ostvarimo rezultate", rekla je Andersen.

Kako prenosi Tanjug, u izveštaju je ocijenjeno da postoji jaz između namjera i akcija zemalja po pitanju klimatskih promjena.

U izvještaju se navodi da je emisija štetnih gasova prošle godine, tokom lokdauna /lockdown/, pala za 5,4 odsto, ali da je samo petina troškova za ekonomski oporavak bila usmjerena na smanjenje emisija ugljenika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocijenio je da je izveštaj još "jedan gromoglasan poziv na buđenje".

On smatra da dokument odražava neuspjeh političkih lidera, ali da oni još uvijek mogu da naprave prekretnicu ka zelenijoj budućnosti.

Bonus video: