enaira

Nigerija - prva država u Africi koja je uvela digitalnu valutu

Eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspjeha eNaire

1649 pregleda 1 komentar(a)
eNaira, Foto: Reuters
eNaira, Foto: Reuters

Nigerija je postala prva zemlja u Africi koja je uvela digitalnu valutu – eNairu.

Lideri te zemlje tvrde kako će tim potezom proširiti dostupnost bankarskih usluga i dovesti do rasta broja pošiljki novca i jačanja ekonomije za više milijardi američkih dolara, prenosi B92.

Tako će se najmnogoljudnija afrička zemlja pridružiti Bahamima, zemlji čija je centralna banka prva uvela digitalnu valutu opšte namjene u oktobru, poznatu kao "pješčani dolar".

Kina trenutno ispituje mogućnost uvođenja kriptovalute, a Švajcarska i Banka Francuske su najavili prvi međunarodni pokušaj te vrste u Evropi.

Ali eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspjeha eNaire.

Guverner CBN Godvin Emefijele rekao je da postoji veliko interesovanje i obrabrujuća reakcija u vezi sa kriptovalutom, dodajući da su se već 33 banke, dvije hiljade korisnika i 120 trgovaca uspješno registrovali na platformi, koja je dostupna kao aplikacija i za epl i za android.

"Finansijskim institucijama biće izdato eNaira u vrijednosti od oko 200 miliona naira odnosno 487,3 miliona dolara, nacionalne valute, prema kojoj će se održavati određeni paritet", rekao je Emefijele.

Preporučujemo za Vas