Saudijska Arabija zamrznula milijarde eura, osim princa priveden i Bin Ladenov brat

Vlada Saudijske Arabije za sada je samo saopštila da je istraga protiv korupcije u toku, a državni mediji javljaju da je uhapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena
5 komentar(a)
Duško Marković,  Al-Valid bin Talal, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Al-Valid bin Talal, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.11.2017. 17:50h

Saudijska Arabija će zamrznuti bankovne račune desetina bivših i aktuelnih saudijskih vladinih zvaničnika i prinčeva, nakon obimne akcije protiv korupcije.

Među uhvaćenim su i najbogatiji čovek u zemlji, princ Alvalid bin Talal, ali i brat ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

"Računi i bilansi uhapšenih biće objelodanjeni i zamrznuti. Bilo kakva sredstva ili imovina vezana za ove slučajeve korupcije biće registrovana kao državna svojina", saopštilo je Ministarstvo informisanja Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Istovremeno, saudijska investiciona firma "Kingdom holding" saopštila je da ima podršku vlade nakon što je predsjednik te kompanije, princ Alvalid bin Talal, uhapšen protekle noći, navodi Rojters.

Princ Alvalid, milijarder i jedan od najistaknutijih biznismena u Saudijskoj Arabiji, jedan je među više prinčeva, ministara i bivših ministara koji su uhapšeni u okviru mjera protiv korupcije, rekla su danas britanskoj agenciji dva visoka saudijska zvaničnika.

Princa Alvalida, koji je na sajtu kompanije čiji je predsjednik naveden kao Talal Ibrahim al-Majman, dobio je podršku vlade i nastaviće da "posluje kao i obično", saopštila je ta investiciona firma.

Ovaj princ, koji je inače sestrić kralja Salmana i unuk osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza al-Sauda, ima dionice u mnogim velikim međunarodnim kompanijama uključujući, između ostalih, "Sitigrup" i "Tviter", napominje Rojters.

U međuvremenu, mediji navode da je među uhapšenima i brat Osame bin Ladena.

Neimenovani saudijski bezbjednosni zvaničnik izjavio je ranije za AP da pritvorenike, uključujući princa Alvalida bin Talala, drže u hotelima sa pet zvjezdica širom Rijada, u okviru akcije hapšenja u borbi protiv korupcije.

AP navodi da je državni tužilac Saudijske Arabije šeik Saud al Modžeb izjavio da se prema svim osumnjičenima "postupa na isti način kao i sa bilo kojim drugim saudijskim državljaninom".

Vlada Saudijske Arabije za sada je samo saopštila da je istraga protiv korupcije u toku, a državni mediji javljaju da je uhapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Saudijsko Ministarstvo finansija saopštilo je u međuvremenu da je odluka vlasti da osnuju Komitet za borbu protiv korupcije i uhapse veći broj saudijskih prinčeva, bivših ministara, poslanika i biznismena donjeta da bi se ojačalo povjerenje u vladu, izvjestila je televizija Al Arabija.

Kako je prenjela ta televizija, taj potez treba da doprinese očuvanju investicione klime u toj zemlji.

Bin Talal je krajem avgusta boravio u Crnoj Gori, gdje se sastao sa premijerom Duškom Markovićem.

Saudijski milijarder je tom prilikom kazao da je zainteresovan da ulaže u Crnu Goru.

"Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo", rekao je tada Marković na sastanku sa bin Talalom u Budvi.

Bonus video: