Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori na čelu tima za podršku pogođenima "havanskim sindromom"

"Ovo je hitan prioritet za predsjednika Bajdena, za mene, za cijelu našu vladu", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken

6752 pregleda 0 komentar(a)
Ujehara, Foto: Savo Prelević
Ujehara, Foto: Savo Prelević

Američki državni sekretar Entoni Blinken imenovao je dva zvaničnika za koordinaciju odgovora Vašingtona na uticaj “havanskog sindroma” na zdravlje američkih diplomata i zvaničnika, prenio je juče Rojters. Blinken navodi da je suočavanje sa tim oboljenjem hitan prioritet američke Vlade.

Blinken je u obraćanju rekao da će ambasador Džonatan Mur biti koordinator za zdravstvene incidente Radne grupe za istragu o zdravstvenim incidentima, dok će bivša ambasadorka u Crnoj Gori Margaret Ujehara voditi tim koji će raditi na podršci onih koji su pogođeni "havanskim sindromom".

"Ovo je hitan prioritet za predsjednika Bajdena, za mene, za cijelu našu vladu", rekao je Blinken, prenosi Rojters.

"Usmjerena" radio frekvencija najpouzdanije je objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde, navodi se u izvještaju američke vlade.

Prvi put je otkriven na Kubi 2016. godine, a po glavnom gradu te zemlje je i dobio ime. Američke i kanadske diplomate u Havani žalile su se na simptome koji su se manifestovali vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, sluha i anksioznošću, kao i nečim što su pacijenti opisali kao "kognitivna magla".

Sjedinjene Države optužile su Kubu za "zvučne napade", što je Havana snažno negirala, a incident je doveo do povećane napetosti između dvije zemlje.

Sve je više prijavljenih slučajeva. Tako je Volstrit džornal objavio da je CIA u septembru evakuisala obavještajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpio ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Službenik američke Centralne obavještajne agencije koji je putovao sa direktorom Agencije Vilijamom Burnsom u Indiju, prijavio je simptome "Havana sindroma", prenijeli su CNN i Njujork tajms.

Sredinom oktobra, američka ambasada u Kolumbiji istraživala je nekoliko slučajeva havanskog sindroma, saopštili su američki zvaničnici, nekoliko dana pre Blinkenove posjete, prenosi Volstrit džornal.

Bonus video: