Preminuo Frederik Vilem de Klerk, čovjek koji je oslobodio Mandelu

U martu ove godine mu je dijagnostikovan mezoteliom, rijetka vrsta kancera

3262 pregleda 0 komentar(a)
Vilem de Klerk, Foto: Reuters
Vilem de Klerk, Foto: Reuters

Bivši predsednik Južnoafrićke Republike Frederik Vilem de Klerk, koji je oslobodio Nelsona Mandelu iz zatvora i formalno odustao od aparthejda, preminuo je u Kejptaunu u 85. godini, saopštila je njegova Fondacija.

De Klerk je predvodio manjinsku bijelu vladu Južne Afrike do 1994. godine kada je Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele preuzeo vlast.

De Klerk je sa mandelom 1993. godine podijelio Nobelovu nagradu za mir, koga je tri godine ranije oslobodio i zatvora, ali se njegova uloga u tranziciji ka demokrtaiji i dalje preispituje, više od 20 godina nakon završetka aparthejda.

Kao posljednji šef države iz ere vladavine bijele manjine, on i njegova vlada su odbacili sistem aparthejda i uveli opšte pravo glasa.

De Klerk se 1993. javno izvinio za štetne posljedice aparthejda, ali ne i za sam aparthejd.

Nakon izbora 1994. postao je zamjenik predsjednika u Mandelinoj koaliciji i podržavao vladinu liberalnu ekonomsku politiku, ali se protivio Komisiji za istinu i pomirenje koja je osnovana da istražuje kršenja ljudskih prava u prošlosti, jer je želio potpunu amnestiju za politićke zloćine.

U maju 1996, nakon što je Nacionalna partija uložila prigovor na novi ustav, De Klerk se povukao iz koalicione vlade, a naredne godine i iz politike.

U martu ove godine mu je dijagnostikovan mezoteliom, rijetka vrsta kancera koja napada tanak sloj tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa, prenosi RTS..

Bonus video: