procjena zvaničnika

Oko 100.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom za godinu

Stručnjaci navode da je taj bilans bez presedana povezan sa pandemijom koronavirusa i cirkulisanjem opasnijih narkotika

1986 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 100.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom za godinu dana, najnovija je procjena zvaničnika.

Stručnjaci navode da je taj bilans bez presedana povezan sa pandemijom koronavirusa i cirkulisanjem opasnijih narkotika.

Broj smrtnih ishoda od predoziranja narkoticima raste u SAD duže od dvije decenije, a povećanje je naročito bilo naglo u protekle dvije godine.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procijenio je da je 100.300 Amerikanaca umrlo od predoziranja od maja 2020. do aprila ove godine, što je povećanje od gotovo 30 odsto.

To nije zvanična cifra, s obzirom da istraga smrtnih slučajeva povezanih za upotrebom droge može da potraje više mjeseci.

Stručnjaci vjeruju da su glavni razlozi skoka broja smrtnih ishoda sve veća količina smrtonosnog fentanila u dostupnim narkoticima i pandemija koronavirusa, zbog koje su mnogi zavisnici izolovani i nemaju mogućnost adekvatnog liječenja ili podrške.

Novi podaci znače da je smrtnost od predoziranja drogom u SAD sada veća nego od saobraćajnih nesreća, oružanih incidenata, čak i od gripa i upale pluća. Ukupan bilans je blizu broju žrtava dijabetesa, koji je sedmi po redu uzrok smrtnih slučajeva u SAD.

Podaci pokazuju i da su mnogi smrtni slučajevi povezani sa fentanilom, smrtonosnim opijatom koji je prije pet godina nadmašio heroin po broju smrtnih ishoda. Dileri miješaju fentanil sa drugim drogama, što je jedan od razloga povećanja broja smrtnih ishoda usljed upotrebe metamfetamina i kokaina.