Venesland: Na Bliskom istoku bi ponovo moglo da eskalira nasilje ukoliko se ne preduzme brza i odlučna akcija

Venesland je rekao na Savjetu bezbjednosti UN da je ključno smanjiti nasilje širom palestinskih teritorija, izbjegavati unilateralne korake, uključujući širenje jevrejskih naselja i učvršćivanje prekida vatre kojim je u maju okončan 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze

4506 pregleda 1 komentar(a)
Venesland, Foto: Screenshot/Youtube
Venesland, Foto: Screenshot/Youtube

Izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Bliski istok Tor Venesland upozorio je da bi u tom regionu moglo ponovo da eskalira nasilje ukoliko se ne preduzme brza i odlučna akcija da se smiri situacija na terenu.

Venesland je rekao sinoć na Savjetu bezbjednosti UN da je ključno smanjiti nasilje širom palestinskih teritorija, izbjegavati unilateralne korake, uključujući širenje jevrejskih naselja i učvršćivanje prekida vatre kojim je u maju okončan 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze.

On je pozvao na hitnu akciju kako bi se odgovorilo na ozbiljnu finansijsku i ekonomsku krizu koja prijeti stabilnosti palestinskih institucija na Zapadnoj obali.

Izaslanik je kasnije rekao novinarima da postoji "širok konsenzus" između 15 članova Savjeta bezbjednosti da je za sprječavanje mogućeg sukoba potrebna finansijska stabilnost Palestinske uprave kako bi mogla da isplati zarade i zaustavljanje izgradnje stanova za jevrejske naseljenike.

Zato je pozvao i na koordinisani pristup da se doprinese okončanju "beskrajnog ciklusa upravljanja krizom i povratku pregovorima kako bi se okončala okupacija (Izraela) i riješio sukob na osnovi rezolucija UN, međunarodnog prava i ranijih sporazuma".

Zamjenik ambasadora Rusije u UN Dmitrij Poljanski je takođe upozorio na rizik od velikih neprijateljstava poput onih u maju i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno osigura stabilnost na terenu, obezbijedi humanitarnu pomoć Palestincima i stvori uslove za obnovu mirovnih pregovora.

On je rekao da je četvorka bliskoistočnih posrednika, koju čine UN, SAD, Rusija i EU, osnovana 2002. godine, jedino međunarodno priznato tijelo sa zadatkom da oživi mirovni proces na Bliskom istoku.

Četvorka je kritikovana što nije uspjela da navede ni Izrael, ni Palestinsku upravu da izmijene svoje politike i da pregovaraju o okončanju decenijskog sukoba.

Poljanski je rekao da Rusija nastoji da se organizuje sastanak četvorke na nivou ministara za koji Moskva misli da je zakasnio ali da, kako je rekao, "nisu svi naši partneri spremni sada takav potez".

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild koja je nedavno posjetila Izrael i Zapadnu obalu, rekla je da američka administracija i dalje čvrsto vjeruje u rješenje po modelu dvije države na osnovu koga će "jevrejski i demokratski Izrael živjeti u miru uz suverenu, održivu palestinsku državu".

Ona je ponovila protivljenje SAD širenju jevrejskih naselja, rekavši da je takva "praksa došla do kritične tačke i sada podriva čak i samu održivost rješenja o dvije države do koga bi se došlo pregovorima".

Ocijenila je i da nepovjerenje između dvije strane sprječava saradnju i da je obnova "izvjesnog stepena povjerenja ključna za napredak ka miru".

Uz to je istakla da je potrebna prije svega izgradnja povjerenja između Izraelaca i Palestinaca, ali SB UN može da doprinese konstruktivnim koracima u primjeni svojih rezolucija da "ograniči regionalne maligne aktivnosti Irana, nukelarne prijetnje, podršku terorističkim organizacijama Hamasu i Hezbolahu".

Tomas-Grinfild je rekla da Savjet takođe može osuditi huškanje na nasilje terorističkih organizacija i pojedinaca kako bi se promovisala nastojanja da se poboljša život običnih Palestinaca apelovanjem na Izrael da im da više radnih i građevinskih dozvola i omogućavanjem humanitarne i pomoći u obnovi Gaze.

Bonus video: