Libanski ministar informisanja podnio ostavku u cilju prevazilaženja diplomatske krize sa zemljama Zaliva

Kordahi u početku odbijao da podnese ostavku zbog izjave, koju je dao prije nego što je izabran na tu funkciju, čime je kriza produžena

1355 pregleda 0 komentar(a)
Kordahi, Foto: Reuters
Kordahi, Foto: Reuters

Ministar za informisanje Libana Žorž Kordahi objavio je danas da podnosi ostavku u cilju prevazilaženja diplomatske krize bez presedana sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Zaliva.

Kordahi je objavio tu odluku na konferenciji za novinare u Bejrutu, nekoliko nedjelja pošto je televizija emitovala njegovu izjavu u kojoj je kritikovao rat Saudijske Arabije u Jemenu, što je izazvalo krizu.

Saudijska Arabija je na to odgovorila opozivom svog ambasadora iz Bejruta i zabranom uvoza iz Libana, što je loše uticalo na poslovne veze dvije zemlje i lišilo Liban, koji je već suočen s ozbiljnom ekonomskom krizom, stotina miliona u stranoj valuti.

Ministar informisanja je u početku odbijao da podnese ostavku zbog izjave, koju je dao prije nego što je izabran na tu funkciju, čime je kriza produžena.

On je ocijenio da je rat u Jemenu uzaludan i označio ga agresijom koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Rat u toj zemlji počeo je 2014. kada su pobunjeni Huti, koji kontrolišu veći dio sjevera zemlje, preuzeli glavni grad Sanu.

Koalicija predvođena Rijadom je ušla u rat naredne godine odlučna da vrati na vlast međunarodno priznatu vladu i pobijedi pobunjenike.

Ministar je danas rekao da podnosi ostavku iako nije ubijeđen u taj potez, ocijenivši da, "Liban ne zaslužuje takav odnos" od Saudijske Arabije, ali da je odlučio da se povuče zbog novog razvoja događaja i što ne želi da bude "razlog za nanošenje štete Libanu i Libancima u Zalivu i drugdje".

Liban u međuvremenu sve više tone u ekonomsku krizu, najgoru u modernoj istoriji, koju prati niz drugih kriza i zbog čega tri četvrtine od šest miliona stanovnika, uključujući sirijske izbjeglice, živi u siromaštvu.

Vlada Libana se nije sastala od 12. oktobra jer su pojedini ministri, povezani sa moćnom proiranskom organizacijom Hezbolah, najavali da će dati ostavku ako Kordahi ode.

Hezbolah protestuje i zbog istrage razorne eksplozije u bejrutskoj luci prošle godine, kritikujući sudiju Tareka Bitara koji vodi istragu da ju je politizovao i traži od vlade da ga smijeni.

Saudijske mjere izazvale su zabrinutost mnogih Libanaca koji rade u zemljama Zaliva.

Za sada je neizvjesno da li će današnja ostavka Kordahija zadovoljiti Saudijsku Arabiju i navesti je da povuče ranije odluke i spriječi dalju eskalaciju.

U osnovi krize je dugogodišnji regionalni rivalitet Rijada sa Teheranom i saudijsko nezadovoljstvo zbog jačanja iranskog uticaja na Hezbolah.

Liban se našao u sredini i odnosi te zemlje sa Saudijskom Arabijom koja ga je tradicionalno podržavala pogoršavaju se u proteklim godinama.

Bonus video: