Svjetski lideri zabrinuti zbog navoda o likvidacijama u Avganistanu

Organizacija Human Rights Watch u utorak objavila da je više od stotinu bivših pripadnika avganistanskih bezbjednosnih snaga ubijeno ili je nestalo otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom

3296 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 20 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Veliku Britaniju, objavilo je zajedničko saopštenje kojim izražavaju zabrinutost po pitanju navoda da su bivši članovi bezbjednosnih snaga nestali ili da su pogubljeni u Avganistanu.

Saopštenje dolazi nakon izvještaja organizacije za zaštitu i promociju ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u utorak, u kojem se navodi da je više od stotinu bivših pripadnika avganistanskih bezbjednosnih snaga ubijeno ili je nestalo otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prije gotovo četiri mjeseca.

"Naglašavamo da navodne radnje predstavljaju ozbiljnu zloupotrebu ljudskih prava i da su u suprotnosti s pomilovanjima koja su talibani najavili", piše u zajedničkom saopštenju koje je u subotu objavio američki Stejt department.

Zemlje, među kojima su Kanada, Japan i Švedska, pozvale su na punu i transparentnu istragu navoda HRW-a, prenosi Hina.

"Oni koji su odgovorni moraju odgovarati, a ti koraci moraju se jasno objaviti kao trenutno odvraćanje od daljih ubistava i nestanaka".

"Nastavićemo da procjenjujemo talibane prema njihovim djelima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: