uprkos eventualnim osporavanjima

Njujork uvodi obaveznu vakcinaciju za zaposlene u privatnim kompanijama

Vakcinacija će od 27. decembra biti obavezna za sve zaposlene u njujorškom privatnom sektoru, koji čini oko 184.000 kompanija

11127 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Privatne kompanije u Njujorku ubuduće će morati da zahtjevaju od zaposlenih da se vakcinišu protiv koronavirusa, objavio je danas gradonačelnik Bil de Blazio (Bill de Blasio).

Vakcinacija će od 27. decembra biti obavezna za sve zaposlene u njujorškom privatnom sektoru, koji čini oko 184.000 kompanija.

Cilj te mjere je spriječavanje naglog rasta broja infekcija koronavirusom tokom sezone praznika i hladnijih mjeseci, rekao je De Blazio.

Vakcinacija je i do sada bila obavezna za zaposlene u bolnicama i domovima za stare, kao i za nastavnike, policajce i vatrogasce. Prošle nedjelje je objavljeno uvođenje obavezne vakcinacije za zaposlene u privatnim i vjerskim školama.

Gradske vlasti su odlučile da uvedu obaveznu vakcinaciju za radnike u privatnom sektoru, iako su savezni sudovi privremeno blokirali pokušaj predsjednika SAD Džozefa Bajdena da uvede tu mjeru na državnom nivou za veće kompanije.

De Blazio je rekao da očekuje da obavezna vakcinacija ostane na snazi, uprkos eventualnim osporavanjima te mjere pred sudom.

Prema novim pravilima u Njujorku, stariji od 12 godina neće moći da uđu u restorane, prostore za zabavu i fitnes centre bez primljene dvije doze antikovid vakcine, dok je trenutno potrebna najmanje jedna doza.

Jedna doza će ostati uslov za decu uzrasta od 5 do 11 godina, koja nisu obuhvaćena novim pravilima.