Peking: SAD će platitit cijenu bojkota

Bijela kuća je juče saopštila da će američki zvaničnici bojkotovati Zimske olimpijske igre zbog kršenja ljudskih prava od strane Kine, mada će američki sportisti moći da putuju u Kinu kako bi se takmičili

9540 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države će „platiti cijenu” diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, saopštila je danas Kina, svega nekoliko nedjelja nakon pregovora čiji je cilj bilo smirivanje napetih odnosa između dvije strane.

Bijela kuća je juče saopštila da će američki zvaničnici bojkotovati Zimske olimpijske igre zbog kršenja ljudskih prava od strane Kine, mada će američki sportisti moći da putuju u Kinu kako bi se takmičili.

Američki bojkot, na koji su mjesecima pozivali pojedini članovi Kongresa i grupe za zaštitu ljudskih prava, uslijedio je uprkos naporima za stabilizovanje veza, čiji je rezultat i onlajn sastanak između predsjednika SAD Džoa Bajdena i kineskog lidera Sija Đinpinga.

Kina je saopštila da će preduzeti „odlučne kontramjere”, a portparol ministarstva inostranih poslova Žao Liđian kazao je u Pekingu da će „SAD platiti cijenu za svoje greške”. „Čekajte pa ćete vidjeti”, poručio je Liđian.

SAD će biti domaćin Ljetnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. i priprema kandidaturu da bude domaćin ZOI u Solt Lejk Sitiju 2030.

Na pitanje da li će Kina razmatrati diplomatski bojkot Olimpijskih igara u SAD, Žao je kazao da je američki bojkot „naudio suštini i atmosferi” sportske razmjene i saradnje na Igrama. On je pozvao SAD da drže politiku van sporta, rekavši da je bojkot suprotan olimpijskim principima.

Kineski mediji i intelektualci kritikovali su odluku SAD.

„Glupo je ovo što rade SAD”, kazao je za Rojters Vang Ven, profesor na Renmin univerzitetu u Pekingum, dodajući da bi druge velike sile mogle učiniti isto Sjedinjenim Državama 2028.

Mnogi kineski korisnici interneta reagovali su na vijest o američkom bojkotu sa izrazima poput „daleko im lijepa kuća”. „Molimo vas ne dolazite, ne donosite nam sojeve kovisa ovdje”, komentarisao je jedan korisnik.

Bajdenova administracija je kao razlog bojkota navela ono što Vašington naziva genocidom protiv manjinskih muslimana u kineskom regionu Sinđiang.

Ostaje nejasno da li će se druge države pridružiti SAD, mada je američki državni sekretar Entoni Blinken kazao da su saveznice konsultovane o „zajedničkom pristupu”.

Za sada ruski predsjednik Vladimir Putin je jedini lider velike strane zemlje koji je prihvatio poziv da prisustvuje Olimpijskim igrama u Pekingu.

Aktivisti za ljudska prava pozdravili su potez SAD ali su istakli da Vašington može da učini više kako bi Kina snosila odgovornost za svoje postupke.

Bonus video: