Dijalog SAD i Izraela o vojnim vježbama za uništenje iranskih nuklearnih postrojenja

Moguće vojne vježbe bile bi priprema za scenario u kome ti pregovori propadnu i lideri SAD i Izraela zahtijevaju vojni napad

1496 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski i američki ministri odbrane razgovaraće o mogućim vojnim vježbama za uništenje iranskih nuklearnih postrojenja u slučaju potencijalnog najgoreg scenarija, najavio je jedan zvaničnik SAD uoči nastavka nuklearnih pregovora danas u Beču.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc otputovao je sinoć u Vašington da se sastane sa najvišim vojnim liderima SAD, u vrijeme kada su američki i evropski predstavnici na pregovorima u Beču izrazili pesimizam i nezadovoljstvo zbog zahtjeva Irana, javljaju izraelski mediji.

Moguće vojne vježbe bile bi priprema za scenario u kome ti pregovori propadnu i lideri SAD i Izraela zahtijevaju vojni napad.

"Iran je prijetnja za svjetski mir i teži da postane egzistencijalna prijetnja za Izrael. Na sastancima ćemo dikuskutovati o mogućoj akciji kao bi osigurali da prestanu pokušaji Irana da stigne do nuklearne arene i proširi svoje aktivnosti u regionu", rekao je Ganc pred put u SAD.

Ganc će se sastati sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Američki zvaničnik nije objelodanio detalje potencijalnih vježbi za napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Mi smo u neprilici jer iranski nuklearni program napreduje do tačke posle koje ne postoji nikakvo konvencionalno rešenje", rekao je taj neimenovani zvaničnik agenciji Rojters, prenijeli su izraelski mediji.

U oktobru su američki vojni zvaničnici obavijestili savjetnika za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejka Salivana o vojnim opcijama za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, navodi se u izvještaju.

Velike vojne vježbe održala bi izraelska vojska nad Sredozemnim morem,a učestvovalo bi desetine aviona koji bi simulirali udar na iranski nuklearni program.

U januaru je komandant izraelske vojske Aviv Kohavi objavio da su vojsci date instrukcije da pripremi planove za napad na iranska nuklearna postrojenja.

Vojska je dobila milijarde šekela da se pripremi za takav napad u okviru nedavno usvojenog državnog budžeta.

I mada su neki izraelski zvaničnici istakli da Izrael može da izvede napad, a da ga ne koordiniše sa SAD pojedini analitičari sumnjaju da izraelska vojska ima sposobnost za to pošto su neka iranska postrojenja smještena duboko ispod zemlje i da bi zato bilo potrebna moćna municija koju trenutno posjeduju samo Amerikanci.

Bivši visoki zvaničnik SAD i ekspert za Bliski istok Denis Ros je nagovijestio nedavno da bi ta zemlja trebalo možda da pokaže spremnost da da Izraelu bombu od 13 tona za razaranje bunkera.

Na pitanje o takvim izjavama američki zvaničnik je rekao da kada predsednik SAD Džozef Bajden kaže da Iran nikada neće imati nuklearno oružje, on stvarno tako misli.

Iran insistira da razvija nuklearni program u miroljubive svrhe,a Bajdenova administracija teži da oživi sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. iz kojih se tri godine kasnije povukao bivši predsjednik SAD Donald Trump.

Bonus video: