Kina odbacila kao farsu presudu Ujgurskog tribunala o genocidu u Sinđangu

"Iako reditelj i glumci ove farse namjerno pokušavaju da daju sve od sebe, gledalaca je malo", navodi se u saopštenju

1380 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odbacilo je kao laž i političku farsu presudu Ujgurskog tribunala sa sjedištem u Velikoj Britaniji, da je Kina počinila genocid nad Ujgurima i drugim manjinama u Sinđangu, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

"Antikineska separatistička organizacija Svjetski ujgurski kongres, koja je pod kontrolom antikineskih snaga u SAD i na Zapadu i direktno finansirana od njih, okupila je malu grupu antikineskih elemenata i osnovala 'Ujgurski specijalni sud'", navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljenom povodom "pravosnažne presude 'Ujgurskog specijalnog suda'".

"Ta antikineska i separatistička organizacija troši novac na prevarante, kupovinu lažnih informacija i plasiranje lažnih svjedočenja u pokušaju da diskredituje Sinđang i da ocrni Kinu", dodaje se u saopštenju i ističe da "takozvani Ujgurski sud nema nikakve pravne kvalifikacije, niti kredibilitet" i da je "takozvana pravosnažna presuda politička farsa koju izvodi nekolicina klovnova".

"Laž je i dalje laž, ma koliko puta bila ponovljena. Iako reditelj i glumci ove farse namjerno pokušavaju da daju sve od sebe, gledalaca je malo. Laži ne mogu sakriti istinu, ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu, niti mogu zaustaviti istorijski proces stabilnosti, razvoja i prosperiteta kineskog Sinđanga", podvlači se u saopštenju koje prenosi CMG.

Ujgurski tribunal sa sjedištem u Londonu koji istražuje navode o kršenju ljudskih prava u Sinđangu zaključio je da je kineska vlada počinila "genocid, zločine protiv čovječnosti i mučenje" nad Ujgurima, Kazahstancima i pripadnicima drugih autohtonih etničkih grupa u toj pretežno muslimanskoj regiji, prenio je Radio slobodna Evropa.

Ujgurski tribunal osnovan je u junu i sastavljen je od britanskih advokata, akademika i poslovnih ljud, ali prema navodima BBC-a, nema podršku britanske vlade. Osmočlanim panelom predsjedava nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs.

Kina osporava legitimitet Ujgurskog tribunala i naziva ga "lažnim sudom" navodeći da nije ni legalan niti vjerodostojan.

Bonus video: