Asanžova vjerenica: Doživio je moždani udar u zatvoru

Asanžu je dijagnostikovan tranzitorni ishemijski napad poslije jednog od pojavljivanja pred Višim sudom u oktobru

9449 pregleda 9 komentar(a)
Moris, Foto: Reuters
Moris, Foto: Reuters

Vjerenica Džulijana Asanža, Stela Moris, otkrila je da je osnivač Vikiliksa doživio moždani udar u zatvoru 27. oktobra.

Asanžu je dijagnostikovan tranzitorni ishemijski napad poslije jednog od pojavljivanja pred Višim sudom u oktobru, piše Dejli Mejl.

“Džulijanu je teško i plašim se da bi ovaj incident mogao da bude prethodnica većem napadu. To samo doprinosi našim strahovanjima da li će moći da preživi ovu dugu pravnu bitku koja i dalje traje”, rekla je Moris, koja sa Asanžom ima dvoje djece.

Moždani udar dogodio se u oktobru, mjesecu u kome je Asanža saslušavao Visoki sud putem video linka iz zatvora u Belmarši, prenosi Nova.rs.

Dodala je i da bi ovaj napad bude preteča većeg.

„To povećava naše strahove da neće preživjeti ovu dugu pravnu bitku. Sve hitno treba da se riješi. Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se dešava sa Džulijanom. Neprekidni sudski sporovi su psihički izuzetno stresni“, rekla je.

Ističe da Asanžu nedostaje svježeg vazduha, sunčeve svjetlosti i adekvatne ishrane.

Rekla je i da je tog 27. oktobra bio isuviše bolestan da bi pratio saslušanje, ali da mu sudija nije dozvolio da saslušanje odloži.

„Mora da je bilo užasno saslušati žalbu Višeg suda u kojoj ne možete da učestvujete, a koja govori o vašem mentalnom zdravlju i riziku od samoubistva. Bio je u zaista užasnom stanju. Pogled mu je bio neusklađen, desni kapak nije htio da se zatvori, gubio je pamćenje“, rekla je Moris.

Asanža je potom pregledao ljekar, koji je otkrio potencijalno oštećenje nerava.

Osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu bliži se izručenje iz Velike Britanije u SAD, nakon što je američka vlada dobila slučaj o ekstradiciji u Londonu.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva je odobrio žalbu američke vlade zbog odbijanja da se izruči Asanž, otvarajući vrata za njegovo eventualno suđenje na američkom tlu pod optužbom za špijunažu.

U SAD-u ga traže zbog objavljivanja hiljada povjerljivih dokumenata 2010. i 2011. godine.

SAD optužuju Asanža za niz zločina u vezi sa njegovom komunikacijom sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnija Čelsi Mening, koja je za Vikiliks nabavila povjerlijve materijale o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu. Prijeti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen.

Asanž je u pritvoru od aprila 2019. godine, kada je osuđen na 50 nedjelja iza rešetaka. Britanske vlasti su ga izvukle iz ambasade Ekvadora nakon što mu je oduzeto državljanstvo.

Asanžove pristalice kažu da je proganjan zbog razotkrivanja zločina američke vlade i njenih saveznika i da zemlje koje ga gone efektivno obeshrabruju istraživačko novinarstvo na globanom nivou.

Bonus video: