Kina obilježila godišnjicu Nankinškog masakra

Japanski osvajači su ubili oko 300.000 kineskih civila i razoružanih vojnika tokom šestonedjeljnog masakra počevši od 13. decembra 1937. kada je japanska imperijalna vojska zauzela Nanking (danas Nandžing), koji je tada bio glavni grad Republike Kine

5783 pregleda 1 komentar(a)
Sa komemorativne ceremonije u Nandžingu, Foto: Reuters
Sa komemorativne ceremonije u Nandžingu, Foto: Reuters

Kina je danas obilježila godišnjicu masakra koji su japanski vojnici izvršili nad stanovnicima grada Nanking (danas Nandžing) 1937, tokom Drugog kinesko-japanskog rata.

Kako je prenijela Kineska medijska grupa, u Nandžingu je danas održana komemorativna ceremonija u znak sjećanja na 300.000 žrtava masakra u tom gradu u istočnoj kineskoj provinciji Đijangs.

Najviše zakonodavno tijelo Kine 2014. je proglasilo 13. decembar za Nacionalni dan sjećanja na žrtve masakra u Nandžingu, koji se dogodio nakon što su japanski vojnici zauzeli taj grad 13. decembra 1937. godine.

Japanski osvajači su ubili oko 300.000 kineskih civila i razoružanih vojnika tokom šestonedjeljnog masakra počevši od 13. decembra 1937. kada je japanska imperijalna vojska zauzela Nanking (danas Nandžing), koji je tada bio glavni grad Republike Kine.

Nanking je ostao jedna od spornih tačaka u kinesko-japanskim odnosima. Peking optužuje Tokio da minimalizuje taj istorijski dogadjaj. Japan je zvanično priznao da je "veliki broj civila ubijen" u Nankingu, ali je teško utvrditi tačan broj.

Osmoj nacionalnoj memorijalnoj ceremoniji za žrtve masakra prisustvovale su porodice preživjelih, zvaničnici centralne vlade i studenti.

Nacionalna zastava se vijorila na pola koplja na trgu, a stanovnici Nandžinga odali su poštu žrtvama minutom ćutanja.

"Moramo učiti iz istorije i otvoriti nove mogućnosti u budućnosti. Ovo je naš način da pokažemo našu posvećenost mirnom razvojnom putu", izjavila je vicepremijerka Kine Sun Čunlan.

Ove godine obilježava se 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, podsjetila je Sun i dodala da je KP Kine u proteklom vijeku pomogla kineskom narodu da prevaziđe razne poteškoće i da napravi veliko dostignuće u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama.

"Moramo se držati ideje usredsređene na ljude i da se suočimo sa svim vrstama rizika na svom putu naprijed, te da radimo sa ljudima i imamo na umu interese ljudi, posebno kada smo suočeni sa epidemijom kovida-19 širom svijeta", istakla je zamjenica premijera.

Ona je pozvala prisutne zvaničnike da stanu zajedno sa narodom, da razvijaju sveopštu narodnu demokratiju, kao i da konsoliduju rezultate u procesu smanjenja siromaštva, ali i da riješe neravnotežu u razvoju kako bi se došlo do zajedničkog prosperiteta, prenosi CMG.

Bonus video: