Još jedan signal za uzbunu o klimatskim promjenama: Rekordnih 38 stepeni na Arktiku u junu 2020. godine

Verhojansk se nalazi oko 115 kilometara sjeverno od arktičkog polarnog kruga i temperatura se na tom području mjeri od 1885. godine

5730 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz sela Magaras u ruskom regionu Jakutija koji se nalazi duž Arktika, Foto: Reuters
Detalj iz sela Magaras u ruskom regionu Jakutija koji se nalazi duž Arktika, Foto: Reuters

Svjetska meteorološka organizacija (SMO) potvrdila je danas rekordnu temperaturu od 38 stepeni Celzijusa na Arktiku u ruskom gradu Verhojansk 20. juna 2020. godine i to predstavlja još jedan signal za uzbunu o klimatskim promjenama.

"Taj novi rekord na Arktiku dio je zapažanja prijavljenih SMO o meteorološkim i klimatskim ekstremnim prilikama, i predstavlja alarm o promjenama klime", izjavio je generalni sekretar te agencije UN Peteri Talas i dodao da je 2020. na Antarktiku zabilježen rekord od 18,3 stepeni Celzijusa.

Verhojansk se nalazi oko 115 kilometara sjeverno od arktičkog polarnog kruga i temperatura se na tom području mjeri od 1885. godine.

Taj region istočnog Sibira ima veoma suvu kontinentalnu klimu, što rezultira veoma hladnim zimama i veoma toplim ljetima.

"Istraživanje govori o porastu temperature u regionu, a to je važno za ostatak svijeta sa klimatske tačke gledišta. Zbog toga je važno da se ta temperatura stalno prati", izjavio je izvjestilac SMO-a Rendal Serveni.

Bonus video: