Fauči: Dodatne doze dostupnih vakcina efikasne protiv omikron soja

Djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, kazao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti

5846 pregleda 2 komentar(a)
Fauči, Foto: REUTERS
Fauči, Foto: REUTERS

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida-19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i djeluje da ne postoji potreba za cjepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči - vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dvije doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči na brifingu za medije koji je organizovala Bijela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dvije nedjelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard, po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pružaju znatan stepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja koronavirusa.

Prema istom izvoru - dvije doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza cjepiva Džonson i Džonson to ne čine, prenosi Glas Amerike.

Podaci su to koje su u istraživanju utvrdili Opšta bolnica i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerzitet Harvard, testirajući uzorke krvi primalaca vakcina dizajniranih za zaštitu od omikron soja.

Kako je objavljeno, otkrivena je neutralizacija antitijela formiranih imunizacijom redovnim dozama odobrenih vakcina – po dvije Fajzera ili Moderne ili jedne doze cjepiva Džonson i Džonson.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa – poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvijestila je agencija Rojters, u skladu sus a drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedjeljak da potpuna imunizacija (po dvije doze) vakcinama Fajzer i Astra Zeneka ne obezbjeđuje dovoljno odbrambenih antitijela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dvije doze stvaraju značajno niđi broj antitijela.

Bonus video: