Omikron prijeti da “ukrade” Božić

Premijer Mark Rute najavio je zaključavanje u subotu veče, naredivši zatvaranje skoro svih radnji, uključujući restorane, frizere, teretane, muzeje i druga javna mjesta počev od nedjelje do najmanje 14. januara, dok škole i univerziteti neće raditi najmanje do 9. januara

9134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Holandija je juče uvela zaključavanje, a veliki broj evropskih država razmatra nova ograničenja uoči Božića i novogodišnjih praznika dok se omikron soj virusa brzo širi kontinentom.

U Sjedinjenim Državama, medicinski savjetnik u Bijeloj kući, doktor Entoni Fauči pozvao je građane koje planiraju da putuju u posjetu voljenima da prime treću dozu vakcina i uvijek nose maske na javnim mjestima gdje je gužva.

On je kazao da “omikron hara svijetom” i da će putovanje povećati rizik od infekcije čak i među vakcinisanim osobama. Od početka mjeseca broj zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Državama je, prema procjenama Rojtersa, porastao za 50 odsto.

Holandski urbani centri juče su bili uglavnom napušteni dok je ta zemlja počela da uvodi zaključavanje koje je poremetilo božićne planove građana.

Premijer Mark Rute najavio je zaključavanje u subotu veče, naredivši zatvaranje skoro svih radnji, uključujući restorane, frizere, teretane, muzeje i druga javna mjesta počev od nedjelje do najmanje 14. januara, dok škole i univerziteti neće raditi najmanje do 9. januara.

Holandski vlasnici radnji kažu da su “slomljeni” zbog odluke o božićnom zaključavanju. “Nugdje u Evropi nije tako strog režim kao u Holandiji”, kazao je za “Gardijan” Jan Mirman, direktor INritejl, holandskog udruženja maloprodaje. On je dodao: “Sa zdravstvene prespektive, razumijemo da je potrebno nešto učiniti, ali mislim da je važno i da kabinet napravi veliki finansijski gest i velikodušno obešteti preduzetnike. Što se nas tiče, kompenzacija 100 odsto. Mnoge kolege su i dalje zadužene zbog prvih zaključavanja, ovo više ne mogu da izdrže... Slomile su ih ove oštre mjere”.

Omikron, veoma zarazni soj koronavirusa detektovan je prošlog mjeseca u Africi, a već se širi svijetom i zabilježen je u 89 država, saopštila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija. U saopštenju se navodi da se broj zaraženih od omikrona udvostručava za dan i po do tri u oblastima gdje dođe do transmisije unutar zajednice, ali je istaknuto da je još puno toga nepoznato u vezi sa omikronom, uključujući ozbiljnost bolesti koju izaziva.

Mada se Holandija odlučila na drastičan potez i zatvorila veći dio javnog života kako bi spriječila kolaps zdravstvenog sistema, nekoliko drugih evropskih država razmatra dodatna ograničenja - u vrijeme kada privreda računa da će građani trošiti više novca nego obično na kupovinu, zabavu i putovanje.

Ukupni broj zaraženih od kovida porastao je u 64 od 240 država i teritorija koje prati Rojters, a u 12 država zabilježen je veći broj slučajeva nego u bilo kojem drugom trenutku tokom pandemije uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sajid Džavid, ministar zdravlja, juče je odbio da odbaci mogućnost da će vlada Borisa Džonsona uvesti dodatna ograničenja prije Božića.

On je kazao da vlada ozbiljno razmatra savjete naučnika, da pažljivo prati podatke i da će pokušati da ublaži posljedice koje ograničenja imaju na oblasti poput obrazovanja i preduzetništva.

Džonson pokušava da se oporavi nakon niza skandala, a više od 100 njegovih konzervativnih poslanika su prošle nedjelje glasali protiv novih mjera vlade za suzbijanje onoga što je on nazvao novim “plimskim talasom” omikron slučajeva.

Džavid je kazao da Džonson nije previše politički slab da uvede dodatna ograničenja ako to bude neophodno.

U Italiji, vlada razmatra nove mjere kako bi izbjegla rast broja novih slučajeva tokom prazničnog perioda, objavili su juče lokalni mediji.

Nakon sastanka sa ministrima 23. decembra, premijer Mario Dragi bi mogao donijeti odluku da čak i osobe koje su vakcinisane moraju pokazati negativan test kako bi imale pristup mjestima kao što su noćni klubovi i stadioni, objavio je list “Korijere dela sera”.

Njemački ministar zdravlja Karl Luterbah odbacio je mogućnost zaključavanja za Božić, ali je uzpozorio da se peti talas kovida-19 više ne može zaustaviti, dodajući da on smatra da je uvođenje obavezne vakcinacije jedini način za okončanje pandemije.

Bonus video: