Njujork tajms: Ko je profesor koji je kontaktirao Trampov izborni štab

Njegovo ime se pojavilo pošto je bivši savjetnik nižeg ranga u Trampovom izbornom štabu Džordž Papadopulos priznao da je lagao agente Federalnog istgražnog biroa (FBI)
0 komentar(a)
SAD izbori istraga, Foto: Reuters
SAD izbori istraga, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 17:59h

Džozef Mifsud koji se spominje kao profesor koji je kontaktirao izborni štab američkog predsjednika Donalda Trampa, radio je za nekoliko institucija u Velikoj Britaniji i po sopstvenim navodima za vladu Malte, dok je Rusiji zastupao stavove vlade te zemlje, piše danas Njujork tajms (The New York Times).

Mifsudovo ime se pojavilo pošto je bivši savjetnik nižeg ranga u Trampovom izbornom štabu Džordž Papadopulos priznao da je lagao agente Federalnog istgražnog biroa (FBI) o svojim kontaktima s profesorom koji je povezan sa zvaničnicima Kremlja i koji mu je rekao da Moskva ima "prljavštinu" o Hilari Klinton.

U juče objavljenim sudskim dokumentima se ne navodi Mifsudovo ime, ali su američki mediji danas uspjeli da ustanove njegov identitet.

Njujork tajms navodi da se Mifsud uvijek predstavljao kao profesor, ali da je teško ustanoviti njegove akademske veze.

Mifsud navodi da je bio direktor ili počasni direktor Londonske diplomatske akademije koju je, prema Njujork tajmsu, teško pronaći. Ta akademija je bila povezana s Univerzitetom Ist Anglija do 2014, poslije čega je povezana s Univerzitetom Stirling u Škotskoj, saopštio je danas univerzitet Ist anglija.

U Mifsudovoj biografiji koja je bila na sajtu Londonskog centra za međunarodnu pravnu praksu, gdje je bio direktor za međunarodni strateški razvoj, ne navodi se kakvo mu je obrazovanje niti kakvu akademsku titulu ima. Navodi se kao počasni direktor Londonske diplomatske akademije, počasni profesor Univerziteta Ist Anglija i redovni profesor na Stirling univerzitetu.

Portparol Stirling univerziteta je, međutim, rekao da je Mifsud bio predavač na odjeljenju za politiku od maja 2017.

U Mifsudovoj biografiji se navodi da je "predavao širom svijeta", "radio na brojnim univerzitetima", "prisustvovao i predsjedavao konferencijama" i "organizovao velike ministarske i institucijalne sastanke o panmediteranskom dijalogu".

Glavni dio Mifsudovog diplomatskog rada je izgleda povezan s radom za vladu Malte, navodi Njujork tajms. U njegovoj biografiji sa sajta organizacije koja se naziva Društvo za interkulturni obrazovni trening i istraživanje navodi se da je radio u malteškom ministarstvu spoljnih poslova, ministarstvu obrazovanja i da je bio šef neimenovanog odjeljenja na Univerzitetu Malte.

Mifsud je entuziastično podržavao ruskog predsjednika Vladimira Putna, navodi Njujork tajms i dodaje da je redovno učestvovao na Valdaj diskusionom klubu, redovnoj godišnjoj konferenciji u Rusiji na kojoj učestvuje i Putin. U tri članka na sajtu Valdaja Mifsud se navodi kao stručnjak koji izražava stavove ruske vlade.

Mifsud u tim člancima zastupa jačanje saradnje Rusije i Saudijske Arabije, protivi se čvršćoj integraciji Evropske unije i pozdravlja rusku intervenciju u Siriji dok kritikuje američko vođstvo.

Prema juče objavljenim američkim sudskim dokumentima, Mifsud se zainteresovao za Papadopulosa kada je je on objavio svoju ulogu u Trampovom štabu.

Pošto su se prvi put sastali u Italiji u martu 2016, Mifsud mu je brzo obećao "prljavštinu" o Klinton u obliku "hiljada imejelova" koje je dobila ruska vlada, naveli su tužioci.

Papadopulos je "razumio da profesor ima značajne veze sa zvaničnicima ruske vlade" i da je "više puta pokušao da iskoristi profesorove ruske veze u nastojanju da organizuje sastanak štaba i ruskih vladinih zvaničnika", naveli su tužioci.

Mifsud je 24. marta Papadopulosu lažno predstavio jednu mladu Ruskinju kao Putinovu nećaku, naveli su tužuioci. Dodali su da je Papadopulos imejlom obavijestio svog nadležnog u izbornom štabu o obećanom sastanku s "dobrim prijateljem" i "Putinovom nećakom", na šta mu je odgovoreno "odličan rad".

Papadopulos je potom 10. aprila poslao imejlove Mifsudu i Ruskinji o organizovanju puta u Rusiju.

"To je već dogovoreno. Letim za Moskvu 18. na sastanak u Valdaiju, plus na drugi sastanak u Dumi", naveo je Mefsud. Ruskinja mu je odgovorila da je već obavijestila svoje lične veze o njihovom razgovoru.

Mifsud je potom spojio Papadopulosa s ruskim ministarstvom spoljnih poslova i 26. aprila su sastali na doručku u Londonu, navodi Njujork tajms, dodajući da je Mifsud rekao da se vratio sa sastanka s visokim zvaničnicima u Moskvi gdje je saznao da Rusi imaju "prljavštinu" o Klinton, što je Papapodupols poslije rekao agentima FBI.

Četiri dana kasnije Papadopulos je zahvalio Mifsudu na "ključnoj pomoći" u organizovanju mogućeg sastanak predstavnika Trampovog štaba i ruskih zvaničnika.

Tramp je danas rekao da je Papadopulos "niži volonter" za koga niko nije znao i za koga je "dokazano da je lažov". Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Kremlj naveli su danas da nema dokaza o ruskom miješanju u američke predsedničke izbore.

Bonus video: