Lavrov: Razgovori sa SAD početkom godine

Rusija tvrdi da uskoro počinju pregovori o bezbjednosnim garancijama koje traži od Zapada

2325 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Rusija će početkom naredne godine početi pregovore sa američkim predstavnicima o bezbjednosnim garancijama koje želi od Zapada, uključujući i zabranu ulaska Ukrajine u NATO, kazao je juče ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Na pregovore, kao dio napora za sprečavanje ruske ofanzive u Ukrajini, podozrivo gledaju Kijev i istočne evropske vlade koje traže da ne budu izostavljene iz bilo kakvog dogovora sa Moskvom koji se tiče i njihovih interesa.

Lavrov je najavio razgovore tokom jučerašnjeg intervjua za televizuju RT i kazao da će pregovori startovati “na samom početku naredne godine”.

”Prva runda će biti održana u vidu bilateralnih kontakata između naših i američkih pregovarača, koji su već imenovani i prihvatljivi za obje strane”, kazao je Lavrov.

Precizna agenda i razmjeri razgovora nijesu objavljeni, ističe “Gardijan”.

”Mi ne želimo rat”, kazao je Lavrov u intervjuu. “Nijesu nam potrebni konflikti i nadamo se da niko drugi ne vidi konflikt kao poželjan tok događaja”.

On je takođe kazao da će slični pregovori biti održani sa NATO i Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS). Detalji tih razgovora takođe nijesu iznijeti.

Iz Bijele kuće ukazali su na saopštenje Emili Horn, portparolke savjeta za nacionalnu bezbjednost od ponedjeljka, a koje se tiče telefonskog razgovora savjetnika sa nacionalnu bezbjednost Džejka Salivana i Jurija Ušakova, spoljnopolitičkog savjetnika Vladimira Putina.

Salivan je “nagovijestio spremnost SAD da djeluje diplomatski preko više kanala, uključujući i bilateralni angažman, Savjet NATO-Rusija i OEBS”, kazala je Hornova. “On je jasno stavio do znanja da svaki dijalog mora biti zasnovan na reciprocitetu i pozabaviti se našom zabrinutošću povodom ruskih postupaka, i održati u punoj koordinaciji sa našim evropskim saveznicima i partnerima”.

Portparol Kremlja takođe je pozdravio pregovore rekavši da je sama činjenica da je takva spremnost ispoljena “dobra sama po sebi”. Međutim, on je upozorio da Rusija ne želi da se razgovori otegnu i da “nije zainteresovana da učestvuje u maratonu”.

Bonus video: