Preminuo južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, ikona borbe protiv aparthejda, dobitnik Nobelove nagrade za mir

„Čovjek izuzetne inteligencije, integrisan i nepobjediv protiv snaga aparthejda, on je bio istovremeno i nježan i osjetljiv u svom saosjećanju za one koji su patili od presije, nepravde i nasilja pod aparthejdom, i za ugnjetavane i ugnjetavače u cijelom svijetu“

4248 pregleda 0 komentar(a)
Dezmond Tutu, Foto: REUTERS
Dezmond Tutu, Foto: REUTERS

Južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, ikona borbe protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je u 91. godini, objavio je predsjednik države Siril Ramafosa.

Predsjednik je u ime svih Južnoafrikanaca izrazio „duboku tugu“ zbog smrti Dezmonda Tutua, te izuzetne ličnosti južnoafričke istorije.

„Smrt nadbiskupa emeritusa Dezmonda Tutua je novo poglavlje tuge u opraštanju naše nacije od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam ostavili jednu oslobođenu Južnu Afriku“, rekao je predsjednik Ramafosa u saopštenju.

„Čovjek izuzetne inteligencije, integrisan i nepobjediv protiv snaga aparthejda, on je bio istovremeno i nježan i osjetljiv u svom saosjećanju za one koji su patili od presije, nepravde i nasilja pod aparthejdom, i za ugnjetavane i ugnjetavače u cijelom svijetu“, rekao je Ramafosa.

Nadbiskup je bio slab već nekoliko mjeseci. On više nije istupao u javnosti, ali bi uvjek sa smješkom pozdravljao kamere uvijek prisutne kada se negdje kretao, kada je išao da primi antikovid vakcinu u jednoj bolnici ili prilikom proslave njegovog 90. rođendana u Kejptaunu u oktobru.

Bonus video: