SAD za 2022. godinu odvaja 770 milijardi dolara za odbranu

To uključuje povećanje plata vojnicima od 2,7 posto, obimniju nabavku aviona i brodova, kao i strategiju za suočavanje s geopolitičkim prijetnjama, što se posebno odonosi na Rusiju i Kinu, navodi britanska agencija

6637 pregleda 22 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je Zakon o nacionalnoj odbrani (NDAA) za fiskalnu 2022. godinu kojim se odobrava 770 milijardi dolara za obranu, objavila je danas Bijela kuća.

Senat i Predstavnički dom Kongresa u decembru su velikom većinom izglasali zakon o odbrani, uz snažnu podršku i demokrata i republikanaca za godišnji zakon kojim se utvrđuje politika Ministarstva odbrane, podsjeća Rojters, navodeći da taj NDAA postaje zakon svake godine već šest decenija.

Uz odobravanje oko pet odsto veće vojne potrošnje nego prošle godine, fiskalni NDAA za 2022. godinu predstavlja kompromis intenzivnih pregovora demokrata i republikanaca u oba doma.

To uključuje povećanje plata vojnicima od 2,7 posto, obimniju nabavku aviona i brodova, kao i strategiju za suočavanje s geopolitičkim prijetnjama, što se posebno odonosi na Rusiju i Kinu, navodi britanska agencija.

Takođe, NDAA uključuje 300 miliona dolara namijenjenih Inicijativi za bezbjednosnu pomoć Ukrajini koja pruža podršku ukrajinskim oružanim snagama, dok je četiri milijarde dolara predviđeno za Evropsku odbrambenu inicijativu, 150 miliona dolara za baltičku bezbjednosnu saradnju, a 7,1 milijardi dolara predviđeno je za Inicijativu odvraćanja na Pacifiku.

Bonus video: